Elemzések Mi történt a 16. héten a járműiparban?

Mi történt a 16. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.04.17 15:58

Mi történt a 16. héten a járműiparban?

Mérnökhallgatói blogot indítottunk, új vezetője van a Magyar Suzukinak, a VW vezérét majdnem leváltották. 70 millió kuplungnál jár az LuK, az Audival szövetkezne az MTA. Megírtuk, mennyi bért fizetnek a hazai járműiparban, kihalnak a járműgyártók.

Hirdetés

Gyártók

Új személy irányítja a Magyar Suzuki esztergomi autógyárát: április 14-től Naojuki Takeucsi tölti be a vezérigazgatói pozíciót. Rjoicsi Oura visszatér szűkebb szakterületéhez, és gyártásért felelős első számú vezetőként folytatja munkáját.

Naojuki Takeucsi

Megremegett Martin Winterkorn széke, ám a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke – egyelőre – maradhat a helyén.

Gigászok csatája: Piech és Winterkorn

A 2014-es bővítési munkálatok befejeztével ismét teljes kapacitással működik a Győr-Pér Repülőtér. A 6,69 millió eurós projekt keretein belül meghosszabbított futópálya, a műszeres leszállító rendszer, valamint az új fénytechnika jelentősen megnövelik a repülés biztonságát. Az elmúlt évben 33 ezer utas közlekedett az Audi győri és ingolstadti telephelye között.

Beszállítók

Felavatták a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén 170 millió forintos beruházással felépült tréningközpontot.

75 millió kuplungnál jár az LuK szombathelyi gyára – a cégnél hagyomány, hogy számon tartják és megünneplik a kerek számokat.

Újabb logisztikai létesítmény talált bérlőre a Goodman Kecskeméti Logisztikai Központjában, 7700 négyzetméternyi terület bérbeadásáról írtak alá megállapodást a Bosal Hungary Kft.-vel.

Az elektronikai részegységek hűtésére szolgáló kisméretű ventilátorokat gyártó Papst Hungary Kft. 4,5 millió euróból bővíti kapacitását Vecsésen: új üzemcsarnokot épít és 300 új munkahelyet hoz létre.

600 millió forint szakképzési támogatást kap az Apollo Tyres. A támogatás feltétele, hogy a résztvevők 60 százalékát a képzés lezárulta után legalább egy évig foglalkoztassa az adott cég; az Apollo Tyres azt vállalta, hogy a résztvevők 70 százalékát legalább másfél évig alkalmazza majd.

A Magna beltéri üzletágát 525 millió dollárért megvette a spanyol Grupo Antolin autóipari beszállító. A spanyolok így a kanadai autóipari óriás helvéciai és esztergomi kárpitgyárát is megszerezték. Az információt az Autopro.hu megkeresésére a Magna kanadai sajtóosztálya is megerősítette.

Bemutattuk a járműipari beszállítók 100-as toplistáját, amelyben négy tucat hazai érdekeltségű vállalat is helyet követelt magának.

Ezúttal az Alpine japán elektronikai vállalattal kötött stratégiai megállapodást a magyar kormány.

Felavatták az Emerson Process Management Magyarország Kft. új, 25 ezer négyzetméter alapterületű gyárát Székesfehérváron. A cégcsoport szabályozó szelepeket gyártó Fisher üzletága egy több mint hárommilliárd forintos beruházást követően költözhetett a korábban a Philips tulajdonában lévő épületbe.

Mintegy ötszáz fős foglalkoztatás-bővülés várható a következő fél évben a Szolnoki Ipari Parkban folyamatban levő új építkezések, bővítések eredményeként, és több vállalkozás is jelezte, hogy rövidtávú tervei között szerepel a jelenlegi termelői kapacitás bővítése, így a további munkahelyteremtés - közölte Szolnok alpolgármestere.

Techtogether, oktatás

Elindult a Techtogether blog. Érdemes valamennyi olvasónknak megismerkednie ezzel az új felülettel, amely az Autopro.hu szakportál új elemeként a mérnöki utánpótlást kívánja elősegíteni érdekes, akár kritikus témák felvetésével, párbeszéddel, interaktív formában. Kattanjon Ön is rá, szóljon hozzá, ossze meg véleményét, tapasztalatait!

Nemzetközi logisztika szakkal bővíti képzési palettáját a Kecskeméti Főiskola. A korszerű tananyag kidolgozásában egy brémai főiskola és cégek is közreműködnek.

Javában készülnek a csapatok a 2015. májusi 8-9-i, VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyre, hiszen már csak egy hónapjuk maradt arra, hogy készre hangolják járműveiket. Az önálló tervezésű és építésű, sűrített levegővel hajtott járgányok seregszemléjén 26 hazai és külföldi egyetem méri össze tudását Egerben.

Kecskeméten a Mercedes-Benz duális szakképzési központja, valamint a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskolája adtak otthont a Szakma Kiváló Tanulója országos versenynek 2015. április 13-15. között.

Úgy tűnik, az Audival szövetkezne az MTA a mérnöki utánpótlásért. A Magyar Tudományos Akadémia elnökével és a Járműipari Kutatóközpont igazgatójával beszélgettünk a Széchenyi István Egyetem által felkarolt különleges kezdeményezésről.

Gazdaság, szolgáltatók

Sokakat érdekel, mennyit lehet keresni a magyar járműiparban. Utánajártunk, megírtuk, bárki elolvashatja.

Márciusban 1,5 milliárd forintnyi adóbevételt termelt az ekáer. A jó üzleti érzékkel bíró fuvarozók pedig pénzért kínálják ekáer-szolgáltatásukat a cégeknek.

Világszerte növekszik a foglalkoztatottság, de nem egységes a tendencia. A németek, kanadaiak jól teljesítenek e téren, az olaszok, japánok, törökök lemaradóban.

Lázár János is megszólalt a Tata konszern Jaguar autógyárának feltételezett érkezése ügyében. A politikus szerint amennyiben ilyen igény felmerülne, ő elsőként Zalaegerszeget ajánlaná. Mindezt a Zalaegerszegről induló M9-es gyorsforgalmi út kialakítása kapcsán mondta a miniszter.

Tovább folytatódik a magyar ipar termelésének bővülése, Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált az elmúlt időszakban - értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.

Közel 300 millióból épült arab mérnöki és innovációs központ Gödöllőn. A létesítményt a Sherbiny szaúd-arábiai ipari és kereskedelmi szolgáltató cégcsoport csaknem 1 millió dolláros beruházással hozta létre, mintegy ötven új munkahelyet teremtve a térségben.

A leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságokról volt szó azon a konferencián, amelyet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow keretében tartottak.

Nem öröm, hogy rá kell mutatnunk, de a jelek szerint lassan kihalnak a magyar járműgyártó szakemberek. Hazánkban számos összeszerelő üzem működik, mindeközben a valódi járműfejlesztési, szinte teljes értékű gyártási kompetenciára nem nagyon van igény. A megmaradt cégek külföldi megbízásokból élnek túl, de nincs utánpótlás.

Nagyot gyengült az euróhoz képest a hét második felére a forint, ám így sem távolodott el a 300-as határtól. Sőt, a hét utolsó munkanapján megfordult a trend, és némi erősödést produkált a magyar fizetőeszköz.

Kiemelt Partnereink