Gyártók Áll a bál a Volkswagen vezérkarában

Áll a bál a Volkswagen vezérkarában

MTI/autopro.hu | 2015.04.17 09:00

Áll a bál a Volkswagen vezérkarában

Válságtanácskozást tartott április 16-án a VW felügyelőbizottságának elnöksége az ausztriai Salzburgban. A késő estig tartó ülés alapja Ferdinand Piech és Martin Winterkorn megromlott viszonya, a kimenet egyelőre ismeretlen.

A felügyelőbizottságának elnöke, a VW nemzetségfőjének is nevezett Ferdinand Piech a Der Spiegel című hírmagazin legutóbbi számában bírálta az igazgatótanács elnökét, Martin Winterkornt. Azt mondta, hogy eltávolodott az eddig pártfogoltjaként számon tartott menedzsertől, és arra törekszik, hogy megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére.

Gigászok házi csatája: Piech kontra Winterkorn

A váratlan nyilvános bírálatot a német sajtó súlyos konfliktus jeleként, Winterkorn eltávolítására tett kísérletként értékelte. Okairól egyelőre csak találgatások jelentek meg. A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy Piech nem bízik abban, hogy a VW Winterkorn vezetésével megbirkózhat az autóipar várható átalakulásával járó kihívásokkal, és a jelenlegi - a cégcsoport számára pénzügyileg, gazdaságilag még kedvező - helyzetet tartja a legalkalmasabbnak a váltásra, az ügyet pedig a május elején tartandó közgyűlés előtt rendezni akarja.

Ferdinand Piech ugyancsak váratlanul Salzburgba - a VW törzsrészvényei 53,1 százalékával rendelkező Piech és Porsche család székhelyére - kérette a felügyelőbizottságon belüli szűkebb testület, az elnökség tagjait.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában azt írta a tanácskozás előtt, hogy Ferdinand Piech ismertetni fogja kifogásait Martin Winterkorn tevékenységével és új személyt is javasol majd az igazgatótanács elnöki tisztségére. A FAZ szerint Matthias Müller, a Porsche igazgatótanácsának elnöke jöhet szóba a pozícióra. A Der Spiegel hírportálja szerint is ő lehet az első számú jelölt.

A FAZ úgy tudja, Martin Winterkorn nem hajlandó megadni magát, sőt kezdeményezi szerződése meghosszabbítását. Sorsáról a felügyelőbizottság dönt, amelyben legalábbis hivatalosan számíthat a munkavállalók képviselőinek támogatására. Ugyanakkor a tényleges erőviszonyokat nem lehet felmérni, az viszont biztos, hogy Ferdinand Piech soha nem szólal meg a nyilvánosság előtt meggondolatlanul és korábban elsőre kilátástalannak tűnő ügyekben is érvényesítette az akaratát.

A megbeszélés késő estig tartott, részletek nem szivárogtak ki. A dpa hírügynökség szerint a felügyelőbizottság elnöksége pénteken közleményt ad ki.

Martin Winterkorn szerződése 2016 végéig szól. A több mint 20 éve a vállalatcsoportnál dolgozó szakember 2007 eleje óta vezeti az igazgatótanácsot. Azóta a legnagyobb európai autógyártó csoport bevétele 86 százalékkal emelkedett, nyeresége megnégyszereződött.

A VW tavaly az értékesítési darabszámot, az árbevételt és az üzleti eredményt tekintve egyaránt rekordot ért el. A csoport tagjai 2014-ben összesen 10,1 millió gépjárművet adtak el, 4,2 százalékkal többet a 2013-as 9,7 milliónál. Az árbevétel első alkalommal lépte át a 200 milliárd eurós határt, 202,5 milliárd euró lett, 2,8 százalékkal magasabb az előző évi 197,0 milliárdnál. Az üzleti eredmény éves összevetésben egymilliárd euróval 12,7 milliárd euróra emelkedett.

Idén viszont, amint nemrég megírtuk, nem gurul döcögésmentesen a szekerük.

A konszernhez tartozó márkák az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek.

Kiemelt Partnereink