Elemzések Világszerte növekszik a foglalkoztatottság

Világszerte növekszik a foglalkoztatottság

autopro.hu | 2015.04.14 09:41

Világszerte növekszik a foglalkoztatottság

A válságnak vége, pozitív korszak köszönthet a termelésre. Az összkép derűs, de nem mindenki örülhet felhőtlenül. Kanada és a németek éltanulók, az olaszok, japánok, törökök aggódhatnak. Figyeljünk Indonéziára!

Mintegy hét évvel a globális pénzügyi válság kitörése után látható, hogy az egyik legjelentősebb gazdasági mutató, a munkanélküliségi ráta a jelentősebb gazdaságú országokban határozottan jó irányba fejlődik; összességében a G7 és az E7 országok gazdaságaiban jelenleg magasabb a foglalkoztatottság, mint a válságot megelőzően – ez olvasható ki a PwC áprilisban kiadott Global Economy Watch jelentéséből.

A foglalkoztatottsági ráta legnagyobb százalékos növekedését Kanada érte el, míg abszolút értékben Németország és az Egyesült Államok emelkednek ki: összesen 4,2 millió munkahelyet teremtettek a válság óta.

Bár az előbbi grafikonon mutatós eredményeket értek el, az elmúlt években rendkívüli módon visszaesett Mexikó, Törökország és Brazília munkahelyteremtési aktivitása. Míg 2007-2013 között 2,7 millió új munkahely jött létre a három országban összesen évente, 2013-2014 negyedik negyedévei között mindössze 300 ezer állást teremtett a trió, ismét együttesen számolva.

Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a részmunkaidő. A teljes munkaidős foglalkoztatottság egyedül Németországban és Nagy-Britanniában növekedett 2007 vége óta, a spanyoloknál közben drámaian összezuhant ez a foglalkoztatási forma.

A rózsaszín hasábok a teljes, a sárgák a részmunkaidős állások változását jelölik

Az elemzés rámutat továbbá, hogy Kanadának és Németországnak a munkanélküliség csökkentése mellett sikerült a termelékenységet is növelnie. Míg az USA-ban a termelékenység növekedése felülmúlta a munkahelyek számának növekedését, az Egyesült Királyságban ennek ellenkezője igaz. Kínában ugyan csökken a munkaerő utánpótlásának tempója, ám a dolgozókat az olcsó gyári munkától a több készséget és képzettséget igénylő foglalkozások felé terelve nem feltétlenül negatívak a várható foglalkoztatási kilátások. A jelenlegi adatok arra utalnak, hogy ez a folyamat már el is kezdődött.

Kínában egyébként 7,4 százalékos volt a 2014-es foglalkoztatási növekedési mutató, ami ugyan 1990 óta a legalacsonyabb érték, ám az úgynevezett „új norma” kvázi alapegységének tekinthető. Nem is térnek el az idei várakozások sem nagyon ettől a mértéktől, 7 százalék körüli növekedéssel kalkulál a kormányzat.

Mindez így fest a PwC angol nyelvű videójában kielemezve

A fejlődő országok közül a magas foglalkoztatottságot és a termelékenység növelését együttesen Indonézia és India valósítja meg a leghatékonyabban.

Kiemelt Partnereink