Szolgáltatók Melyek a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok?

Melyek a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok?

autopro.hu | 2015.04.13 10:18

Melyek a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok?

Április 10-én tartották Győrben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowt, amelyet A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése című projekt keretében rendeztek meg.

A rendezvényen Vörös Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztályának szakmai koordinátora ismertette a projektet. Elmondta, a mintegy 3,7 milliárd forintos kezdeményezés célja, hogy a magyarországi munkahelyek mindegyikéről elmondható legyen a jogszerűség és a biztonságosság.

A célokat követően Bérdi András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal igazgatója tartott rövid előadást a Munkaügyi ellenőrzés célja címmel. Elmondta, a közelmúltban egységes kormányhivatal jött létre a munkaügyi szabályok betartására. Érdekességként elárulta, évente mintegy húszezer ellenőrzést hajtanak végre, igaz, ez a szám minden bejárást magában foglal kislétszámú kkv-ktől kezdve a többezres multinacionális cégekig. A hatóság az ellenőrzések során a törvényben foglaltak vizsgálatára tér ki: ilyenek például, hogy bejelentve dolgoznak-e a munkatársak, van-e írásban foglalt munkaszerződésük, betartják-e a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírásokat. Vagyis: érvényesülnek-e a munkavállallók alapvető jogai. Bérdi András hozzátette: az ellenőrzések célja az is, hogy csökkenjen a jögkövető vállalkozások versenyhátránya.

A prezentáció után a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal munkavédelmi felügyelője, Dörner Rezső foglalta össze a tapasztalatait A munkabalesetek megelőzésének lehetőségei címmel. A szakember azt hangsúlyozta: a munkavédelem nem egy kijelölt munkatás feladata a vállalatnál, hanem minden egyes dolgozó kötelessége beosztástól függetlenül. Hozzátette, hogy a munkáltatónak kötelessége, hogy biztonságos és egészséges feltételeket teremtsen a munkavégzéshez. Mint mondta, gyakran találnak szabálytalanságot, ám akadnak példaértékű kivételek is. A leggyakrabban olyan szabálytalanságokba ütköznek mint az elégtelen munkavédelmi ismeretek, a be- és leesésveszély, illetve az egyéni védőeszközök alkalmazásának hiánya.

Kiemelt Partnereink