Elemzések Ez történt a 35. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 35. héten a magyar járműiparban

Biró Csongor | 2015.08.28 14:55

Ez történt a 35. héten a magyar járműiparban

Az év harmincötödik hetét a migrációs válság fokozódása árnyékolta be, a nemzetközi gazdaság egy rövid kínai pánik után magához tért, a magyar jegybank nem vágott kamatot és Szijjártó Péter újabb autóipari beruházásokat jelentett be.

Hirdetés

Kis- és közepes vállalkozások

Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít. A beruházással 216 új munkahely jön létre Makón és Nyíregyházán, valamint Makón 4000 négyzetméterrel bővítik a termelési területet és 5000 négyzetméteres új logisztikai csarnokot alakítanak ki.

A békéscsabai székhelyű Csaba Metál Zrt. 5,7 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásához a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az autóipari beszállító magyar vállalkozás ezzel a beruházással Békéscsabán és Szeghalmon 155 új munkahelyet teremt.

Az Apollo Tyres sikeresen zárta a Magyarországon épülő gyárának 300 millió eurós finanszírozásról szóló tárgyalásokat. A teljes beruházás összege 475 millió euró lesz.

A vállalat bejelentette, hogy az ABN AMRO Bank N.V.-t, a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t, a Raiffeisen Bank Zrt.-t, a Standard Chartered Bankot és az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t csoportosító nemzetközi konzorcium támogatja a céget, és biztosítja a szükséges hitelt.

Fejlődne a Nemak, de nincs elég lakás a dolgozóknak. David Toth ügyvezető igazgató egy olyan kibontakozó problémáról beszélt az autopro.hu-nak, mely a későbbiekben más helyi vállalatot is érinteni fog, illetve más fejlődő városokban is felüti fejét.

Katonai épületből szerelőüzem vált Miskolcon. Utastájékoztató kijelzők műszaki fejlesztését és gyártását szolgálja az új létesítmény, amelyet az állam után immár a Corvus Telecom Kft. üzemeltet.

Úgy tűnik, az idei nyár tartogat még forróbb napokat: összeállításunkban annak jártunk utána, hogyan vészelik át a hazai gyártósoroknál a kánikulát.

Arcok

A Continental főtámogatóként vett részt a Formula Student Hungary rendezvényen, ahol a csapatok az általuk tervezett és megépített járművel álltak rajthoz. A versenyen mindenki nyer: a hallgatók gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, a vállalatok pedig tehetséges fiatalokkal ismerkedhetnek meg. A Continental Automotive Hungary Kft. HR-igazgatójával, Nánássy Andrással beszélgettünk a vállalat standjánál.

Thomas Geierrel, a kecskeméti autógyár vezetőjével a helyi főiskolások által épített Megalux napelemes jármű bemutatóján beszélgettünk a tehetségek támogatását és alternatív hajtásokat illető terveikről.

Termékek

Napokon belül megkezdődik az új Solaris-Skoda trolibuszok tesztüzeme Budapesten. Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a járművek sajtóbemutatóján elmondta, hogy harminchat új trolibusz - köztük húsz csuklós - áll forgalomba.

Techtogether

Véget ért a Formula Student Hungary 2015. Legjobb magyarként a Széchenyi István Egyetem színeiben az Arrabona Racing Team végzett, az előzetes számítások alapján – 43 induló közül – a 11. helyen.

Többmilliárdos pályázatok valósulnak meg a Debreceni Egyetemen (DE) az intézmény stratégiai céljainak megfelelően az idén hazai és uniós forrásokból - közölte az egyetem rektora. Szilvássy Zoltán elmondta: az egyetem 90 milliárdos éves költségvetésének mintegy tíz százalékát nyerte el 2015-ben különböző pályázatokon, ami a kitűzött célok elérését jelenti.

Szeptembertől a cégek által fizetett szakképzési hozzájárulás a felsőoktatási duális képzés keretében szervezett szakmai gyakorlattal is teljesíthető, az elszámolhatóság mértéke egyeztetés alatt áll.

Gazdaság

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Az elemzők is kamattartásra számítottak, miután az előző kamatdöntő ülés után Matolcsy György MNB-elnök bejelentette, hogy véget ért az öt hónapig tartó alapkamat-csökkentési ciklus, és az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Lassul a magyar gazdaság növekedési üteme a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint. A lap csütörtöki számában közölte: augusztusban 2,74 százalékos éves bázisú növekedést mutat a GYIA, havi alapon pedig 0,25 százalékot, vagyis a gazdaság továbbra is bővülési pályán van, de az ütem lassul.

A vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenység növelését ösztönzi a kedden megjelent, összesen 71 milliárd forint keretösszegű három uniós pályázati felhívás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Kiemelt Partnereink