Beszállítók Nánássy András: tanuljanak, tapasztaljanak, és jöjjenek haza a tehetségek

Nánássy András: tanuljanak, tapasztaljanak, és jöjjenek haza a tehetségek

Pardavi Mariann | 2015.08.25 13:36

Nánássy András: tanuljanak, tapasztaljanak, és jöjjenek haza a tehetségek

A Continental főtámogatóként vett részt a Formula Student Hungary rendezvényen, ahol a csapatok az általuk tervezett és megépített járművel álltak rajthoz. A versenyen mindenki nyer: a hallgatók gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, a vállalatok pedig tehetséges fiatalokkal ismerkedhetnek meg. A Continental Automotive Hungary Kft. HR-igazgatójával, Nánássy Andrással beszélgettünk a vállalat standjánál.

Hirdetés

– A hatodik magyar versenyre negyvennégy csapat regisztrált, ebből mindössze öt magyar együttes adta be jelentkezését. Így viszonylag kicsi az a kör, melyből később a Continental magyar telephelyei biztosítani tudják az utánpótlást. Miért állt mégis a rendezvény mögé?
– A vállalat nemzetközi szinten vesz részt a versenysorozatban: német, japán, amerikai, kínai és cseh versenyeken is támogatóként vagyunk jelen. Ez egy globális verseny, így a részvételünk is globális. Azért támogatjuk évről évre a rendezvényt, mert a Formula Student a tehetségek gyűjtőhelye. Ráadásul pontosan olyan körülmények között dolgoznak, mintha valódi munkahelyen kellene határidőre teljesíteni a feladatot, ahol ugyanolyan fontos a csapatmunka és az üzleti terv kidolgozása, mint maga a jármű elkészítése. Aki jól teljesít, egészen biztos vagyok benne, hogy a Continentalnál is hasonló eredményességgel dolgozna.

– Mit tud kínálni a Continental a magyar fiataloknak? Mivel tudja Magyarországon tartani őket?
– Nagy a munkaerőhiány, az autóipari szektorban hatalmas harc folyik a jó szakemberekért, és nem elég az utánpótlás. Manapság már nemzetközi a verseny, hiszen egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálják magukat külföldön. Nincs ezzel gond, sőt, nagyon helyesen teszik. A magyar vállalatoknak az a feladata, hogy megfelelő alternatívát nyújtsanak és érdemes legyen a külföldi tapasztalattal rendelkező fiataloknak visszatérni.

– Mit ad a vállalat a frissen végzett szakembereknek?
– Nem könnyű megfelelni ezeknek a trendeknek. Kiküldetés és külföldi projektek erre a válaszunk.

– Milyen szakemberre van szüksége elsősorban a Continentalnak?
– A nyelveket beszélő, ipari gyakorlattal rendelkező mérnökből továbbra is hiány van, még mindig probléma a nyelvtudás hiánya. Igaz, a kormány a diplomamentő programmal próbál intézkedéseket hozni. Annyira égetően fontos a jó mérnök, hogy a vállalatok szemet hunynak a nyelvtudásbeli hiányosságok felett. Mivel a Continental nemzetközi cég, így számunkra főként az angol nyelv ismerete a fontos, de mivel a partnereink nagy része német nyelvterületen van, így az is ugyanolyan számottevő.

– Hogyan orvosolja a vállalat a szakemberhiányt?
– Úgy gondolom, a duális képzés szándéka jó, de be kell látni, a cégek részéről is nagy áldozatot igényel, nagy befektetés. Megoldás lenne, ha a nyári gyakorlat tovább tartana, mint néhány hét. Jelenleg mintegy száz gyakornokunk van a magyar telephelyeken, a gyakornokok kiválasztása ugyanolyan kritériumok alapján történik, mint a munkatársak esetén. Ráadásul célul tűztük ki, hogy a vállalatnál dolgozó hölgyek arányát 16 százalékra tornázzuk fel a jelenlegi 10 százalékról 2020-ra. Sokszínűbb lenne a cég és ez csak a javunkat szolgálná.

– Mit gondol, mi az oka annak, hogy kevesebb a női vezető?
– Úgy tapasztaljuk, a hölgyek akkor vállalnak el vezető pozíciót, ha nemcsak a saját területüket ismerik jól, hanem az ahhoz kapcsolódóakat is. Többet akarnak teljesíteni az elvártnál. Ezzel szemben a férfiak magabiztosabbak ebben a kérdésben. A hölgyek toborzásánál így az a feladatunk, hogy erősítsük az önbizalmukat. Hamarosan egyébként olyan karriernapot fogunk tartani, ahol női példaképek ismertetik meg a jelenlévőkkel a Continental értékeit.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink