Elemzések Lassulhat a magyar növekedés

Lassulhat a magyar növekedés

MTI | 2015.08.27 08:12

Lassulhat a magyar növekedés

Lassul a magyar gazdaság növekedési üteme a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint.

Hirdetés

A lap csütörtöki számában közölte: augusztusban 2,74 százalékos éves bázisú növekedést mutat a GYIA, havi alapon pedig 0,25 százalékot, vagyis a gazdaság továbbra is bővülési pályán van, de az ütem lassul.

Augusztusban a tíz részindexből öt támogatta a gazdaság bővülését. A lazító monetáris politika hatására a reálkamat csökkent, miközben a pénzkínálat reálértéke - nagyrészt a növekedési hitelprogram miatt - tovább bővült, mindez támogatta a GYIA-t. Kedvezően hatott a Budapesti Értéktőzsde reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése is.

A makrogazdasági részindexek közül négy csökkentette, egy növelte a főindexet. Negatívan hatott például az, hogy a reálkeresetek havi alapon visszaestek, a fogyasztási hitelek állománya zsugorodott, illetve, hogy a munkakeresés átlagos időtartama 19 hónapról 19,7-re növekedett.

A Világgazdaság szerint mindezek alapján úgy tűnik, hogy a tavalyi egész évben és az idei első negyedévben látott dinamikus, jóval 3 százalék feletti GDP-növekedés után lassabb bővülésre kell számítani a következő időszakban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink