Elemzések 200 milliárd forintot költött a magyar autóipar a 17. héten

200 milliárd forintot költött a magyar autóipar a 17. héten

Pardavi Mariann | 2016.05.02 08:09

200 milliárd forintot költött a magyar autóipar a 17. héten

Ugyan az összeget a kecskeméti Mercedes beruházása dobta meg igazán, pápai, miskolci, szegedi, debreceni cégek is emelték a tétet. Nézzük, miből tevődik össze a 200 milliárd és lássuk, mi történt a magyar járműiparban!

Hirdetés

Gyártók

185 milliárd forintos beruházást jelentett be a kecskeméti Mercedes, melynek révén újgenerációs kompakt autók gyártásával bővítik tevékenységüket. Az összegből 2018-ig új karosszériaüzem épül, a magyarországi telephely hatékony és innovatív berendezésekkel bővül.

Beszélgettünk a héten az evopro mérnöki vállalkozás vezetőjével, Mészáros Csabával, aki rövid időn belül a hazai buszgyártás egyik kulcsemberévé vált. Vajon az Ikarus név megint szép lesz?

Mészáros Csaba

Új főnök került a Renault Hungaria élére: március 31-től a 37 éves Wachtler Tamást nevezték ki vezérigazgatóvá. Maróthy Miklós korábbi vezető nyugdíja vonult, de még ellátja a márka nagyköveti feladatait.

Wachtler Tamás

Alig telt idő az első magyar elektromos repülő bemutatása óta, máris díjat nyert. A repülőgépet fejlesztő kecskeméti vállalat képviselői a friedrichshafeni Aero 2016 szakkiállításon vették át az elismerést, amelyet elektromos fejlesztésekkel foglalkozó európai projekteknek adhatnak.

Beszállítók

A sanghaji központú Yanfeng a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata, egyebek között műszerfalakat, ajtókat, díszítőelemeket gyárt. A vállalatnak 17 országban 93 gyára van, Európában hat országban van jelen. Bejelentette: 7,5 milliárd forintból bővíti magyarországi gyáregységét, amivel 450 új munkahelyet teremt.

Vallyon József, a pápai Yanfeng ügyvezetője

A héten elkészült az Aluinvent új, félmilliárd forintból megépült üzeme. Az ipari innovációs díjas, környezetbarát építőipari paneleket gyártó társaság új gyártósora évente ezer tonna különleges terméket állít elő. Az Aluinvent Zrt. az alumíniumhabot új anyagként vezeti be a piacra és együttműködik azokkal a társaságokkal és végtermékgyártókkal, akik fantáziát látnak ebben a termékben.

Dr. Babcsán Norbert, az Aluinvent Zrt. alelnöke és technológiai igazgatója

Körülnéztünk a ContiTech megújult szegedi gyárában: 2,6 milliárd forint értékű, 50 új munkahelyet létrehozó beruházást zárt eredményesen a beszállító. A 2015 közepén megkezdett fejlesztésnek köszönhetően 30 százalékkal sikerült bővíteni a gyár kapacitását.

Szolgáltatók

Az ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó amerikai Flowserve Corporation zöldmezős beruházással globális szolgáltató központot hoz létre Debrecenben, amellyel 404 új munkahelyet teremt 4,3 milliárd forint értékű beruházással.

Az autóipar rohamléptékű fejlődése a kiszolgáló szektort is magával húzza. Mikulcza Gábor, a csomagolástechnikával foglalkozó Nefab értékesítési vezetője számolt be a következő években megjelenő újdonságokról. Adminisztrációs és logisztikai terheket is levehet egy jó csomagolás.

Németh István mondta el, miért érdemes részt venni a MAJOSZ programján

Május 4-én tartja közgyűlését a MAJOSZ, amelyet idén először olyan találkozóval tesznek vonzóbbá, mely a kapcsolatépítésre is lehetőséget ad. A Technológia Nap nemcsak a tagok, hanem az érdeklődők előtt is nyitva áll.

Szelei Péter

Egyre többen gondolják úgy, hogy a nem is túl távoli jövő autója egy négy keréken guruló okostelefon – internettel, felhőszolgáltatással együtt. Szelei Péter, az NNG üzletfejlesztési menedzsere is ezt a véleményt osztja.

Techtogether

A vállalatok fejlesztései, a beruházási hullám egyre több jól képzett szakembert igényel. De hogyan lesz a vállalatoknak elegendő munkatársa? Szakportálunk azért szervezte meg a Techotgether Junior Győr nevet viselő rendezvényt, hogy a munkaerőre éhes vállalatok találkozhassanak a ma még diákkorú munkatársakkal. Videós riportban mondták el a résztvevők véleményüket.

2015 októberében rendezte meg szakportálunk a Techtogether mérnökhallgatói csapatversenyt, melyen a Tequa International Kft. is képviseltette magát. Az általuk kiírt feladaton a győri Széchenyi István Egyetem motorfejlesztő csapata, a SZEngine ért el első helyezést. Jutalmuk egy cég által biztosított oktatás volt.

Tavaly azt ígérte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Shell Eco-marathon versenyre alakult csapata, hogy idén saját motorral küzdenek meg a fogyasztási versenyen. Megnéztük, hol tart az ígéret.

Idén kilencedszer állnak a rajthoz az egyetemisták és a végzettek (senior kategória) által épített versenyautók, azaz pneumobilok. A nemzetközi mezőny széles, de két egyforma autó aligha van. Kipróbáltuk a BME-sek pneumobilját.

Kiemelt Partnereink