Techtogether Hallgatói csapatból mérnökiroda

Hallgatói csapatból mérnökiroda

Pardavi Mariann | 2015.02.19 12:08

Hallgatói csapatból mérnökiroda

Tavaly a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik hallgatói csapata, a Kakukktojás nyerte a sűrített levegővel hajtott járművek versenyét. Azóta jócskán megváltozott körülöttük minden: a tagok lassan végeznek egyetemi tanulmányaikkal, sőt, céget is alapítottak. Himes Ádám számolt be a fejleményekről.

A csapat rendszeres résztvevője a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyeknek, tavaly dobogóra is állhattatok elsőként. A felkészülésből és a jármű építéséből olyannyira profitáltatok, hogy azóta a csapat keménymagja céggé alakult. Mivel foglalkozik a MechatroMotive Kft.?
A pneumobil építése során megtapasztalt szellemi kihívások és az alkotás nyújtotta élményt egy ilyen kisebb, de pörgős cégnél maximálisan ki tudjuk élni. A mérnökirodát 2008-ban alapítottuk, főként gépészeti, elektronikai és szoftvertervezéssel, valamint kivitelezéssel foglalkozunk.

Jól összeszokott csapatról beszélhetünk, mi a közös bennetek?
Szeretünk alkotni. Jó látni azt, hogy amit létrehozunk, az működik. Kézzel fogható eredményét látjuk az egyetemen és az amellett tanultaknak, és erre kiváló lehetőséget nyújtanak a különféle versenyek, például a Pneumobil vagy RobonAUT. Egy saját tervezésű és építésű autóval versenyezni leirhatatlan élmény.

Idén is elindultok a futamon, igaz, seniorként. Mit vártok az idei versenytől?
Csapatunk három tagból áll. Farkas Zsolt 2014-ben végzett a BME építészmérnöki karán, jelenleg mechatronikát tanul levelezőn. Komancsik Norbert tavasszal fogja befejezni tanulmányait a BME mechatronika MSc képzésén, jómagam pedig idén januárban szereztem meg az intézményben a mechatronikai mérnök MSc diplomát. Egyre kevesebb szabadidőnkből adódóan nem tervezünk újabb nagy fejlesztéseket a gépünkön, csak a verseny nagyszerű hangulatáért jelentkeztünk, kíváncsian várva mikor döntik meg a csapatok az eredményeinket. Emellett várjuk és segítjük a lelkes fiatalokat, akik egy új autó építésével remélhetőleg folytatni fogják a BME-MOGI tanszéken már hagyománnyá vált pneumobil versenyzést.

Mit gondolsz, miért sikerült tavaly megnyernetek a versenyt? Miben voltatok jobbak a többieknél?
Az autónk előnye a precízen megtervezett, tesztelések és mérések során behangolt, mikrokontrolleres vezérlésben rejlik, amelynek sikeréhez elengedhetetlen feltétel a megbízhatóan működő, erős hajtásláncunk. A fedélzeti elektronika üzem közben és vezeték nélkül képes továbbítani a szenzorok adatait, illetve pendrive-ra lementeni azokat. A mérési eredmények kiértékelésével beállítottuk a különböző versenyszámokhoz leginkább megfelelő motorikus paramétereket. Az élvonalban maradáshoz azonban folyamatos fejlesztésre van szükség. Rengeteget teszteltünk, javítottunk a vezérlésen, és ennek köszönhetően nagy fölényre tettünk szert a versenytársakkal szemben.

Kiemelt Partnereink