Gyártók Nem lesz a Volkswagen elnöke Winterkorn

Nem lesz a Volkswagen elnöke Winterkorn

Biró Csongor | 2015.04.11 11:53

Nem lesz a Volkswagen elnöke Winterkorn

A Winterkorn és Piech között megromló viszonnyal magyarázza a Der Spiegel magazin, hogy a Porsche-Piech klán nem a VW vezérigazgatójának szánja az elnöki széket.

Hirdetés

A magazin idézi Ferdinand Piech elnököt, aki a kapcsolatukról azt nyilatkozta: "Eltávolodtam Winterkonrtól".

A magyar felmenőkkel rendelkező 67 éves Martin Winterkorn vezérigazgatói szerződése 2016 decemberében lejár, a 77 éves Piech elnöki mandátuma 2017 áprilisában ér véget. Piech a magazinnak elárulta, hogy az utód nem a Porsche-Piech klán tagja lesz és kizárta azt is, hogy felesége, Ursula Piech kövesse az elnöki székben. A felesége egyébként az igazgatóság tagja, Piech minden nyilvános szereplésén együtt vannak. Legtöbbször kéz a kézben.

Az utódlás kérdése napirenden van a Volkswagen-csoportnál, az új elnököt kevéssel Piech lemondása előtt mutatják be. A Porsche család tagja azt is elárulta, hogy mindkét pozícióra olyan személyt kérnek fel, aki jelenleg is a konszernben dolgozik. Közös még bennük, hogy mindketten mérnökök.

Winterkorn és Piech közeli barátok voltak, kapcsolatuk 1981-ben kezdődött, amikor Winterkorn volt Piech asszisztense az Audinál. Mára a viszonyuk megromlott, köszönhetően a Volkswagen gyenge amerikai szereplésének, valamint az olcsó népautóval kapcsolatos késlekedésnek. Piechnek az sem tetszik, hogy Winterkorn egyben a VW első embere is, és így Winterkorn felel közvetlenül azért, hogy romlik a márka nyereségessége.

Piech 22 évet töltött el volkswagenes sapkában, ebből nyolc évet a vállalat első embereként, vezérigazgatóként.

Iparági pletykák szerint a VW-csoport következő vezérigazgatója a Porsche főnök Matthias Müller lehet, az elnöki posztot pedig az Audi fejlesztési vezetője, Ulrich Hackenberg kaphatja meg. A mérnöki végzettség kizárja az esélyesek közül az Audi főnök Rupert Stadlert, Christoph Klinger VW értékesítési igazgatót és Hans Dieter Poetsch csoportszintű pénzügyi igazgatót.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink