Gyártók Sikeresen működik a Made in Hungary

Sikeresen működik a Made in Hungary

Gégény István | 2015.03.13 09:35

Sikeresen működik a Made in Hungary

A március 10-én rendezett járműipari csúcstalálkozón gyártók, beszállítók, érdekképviseleti szervezetek vezető képviselőit kérdeztük a a magyar járműipar perspektíváiról.

Hatalmas érdeklődés kísérte a HIPA által rendezett csúcstalálkozót, amelyről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. A saját benyomásaink mellett az előadói és résztvevői kör véleményére is kíváncsiak voltunk. Az alábbiakban négy rövid folyosói interjút közlünk.

Klujber Dénes, a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Egyesületének (MAJOSZ) elnöke:

– Számítottam rá, hogy kimagasló lesz az érdeklődés. Az előadók pozitívan nyilatkoztak mint az elért eredményekről, mind az idei és jövőbeni tervekről. Nem is csoda, ha megnézzük az eladási számokat. A Mercedes-Benz például évek óta eladási csúcsokat döntöget, ehhez pedig a magyarországi telephelyük teljesítménye is hozzájárul. Ugyanígy a Suzuki esetében is azt gondolom, hogy a Vitara komoly siker elé nézhet. A mostani rendezvény hangulatán is érződik, hogy mind a globális, mind a hazai járműipar felfutó ágban van. Külön kiemelném, hogy Szijjártó Péter az egyik fontos jövőbeli feladatként hangsúlyozta a duális képzés fontosságát, amire a kormányzat is szeretne jobban koncentrálni. Érdekesség, hogy a plenáris ülés valamennyi előadója egymástól függetlenül kitért erre a témára.



Ekkehard Philipp, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának pénzügyekért felelős igazgatója:

– Azt gondolom, az volt a mostani rendezvény legfontosabb célja, hogy megmutassuk: a Made in Hungary brand sikeresen működik. Azok a projektek, amelyeket évekkel ezelőtt megkezdtünk ebben az országban, ma azt igazolják, hogy képesek vagyunk Magyarországon ugyanolyan minőségben termelni, mint Németországban, Ausztriában vagy más országokban. A helyi adottságok nagyon jó lehetőséget teremtenek a fejlődésre, ehhez járul a HIPA és a további szervezetek segítsége. Reményteljes együttműködést tapasztalunk – kivételként azonban meg kell említenem az ekáer esetét. Nem akarom részletesen elismételni, amit már korábban jeleztünk, ezért csak röviden megerősítem: nem a céllal van kifogásunk, hanem a bevezetés módjával. Visszatérve a konferenciára, látható, hogy nagy az érdeklődés a magyar járműipar jövője iránt, ami azt erősíti, hogy a Made in Hungary igenis lehetséges küldetés. Versenyképesek az itt előállított termékek, jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre, a minőségre sem lehet panasza senkinek.



Kersten Bachmann, a Takata Safety Systems Hungary Kft. ügyvezetője:

– Nagyon örülök neki, hogy ilyen eseményeket rendeznek Magyarországon a járműipar résztvevői számára. Itt van mindenki, aki számít ebben az összetett iparágban, a vállalatoktól a hatóságokon, kormányzati képviselőkön át a szakmai szervezetekig. Közös feladatunk, hogy mindannyian részt vegyünk a fejlődésben. Jó látni azt az igazán pozitív trendet, ami várhatóan a jövőben is folytatódni fog a magyar járműiparban. Megtiszteltető, hogy magunk is részesei lehetünk ennek a folyamatnak – szívesen együttműködünk a további sikerek elérésében.



Szijártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója:

– Ez a konferencia is megerősíti, hogy a jelenlévők bátran tervezhetik a jövőt, hiszen mind a négy OEM és a Bosch egyaránt dinamikus fejlődési képet vázolt fel. Ez azt jelenti, hogy ha egy év múlva újra összejövünk majd, várhatóan mindegyik cég növekedésről tud beszámolni. Ez a tény pedig a teljes beszállítói kört lelkesedéssel töltheti el, hiszen minden partnernek nagyobb szelet juthat majd a közös tortából. Azért is nagyon hasznosnak tartom ezt a rendezvényt, mert látszik, hogy egy nagy család vagyunk, a járműipar erős, meghatározó pillére a magyar nemzetgazdaságnak. A személyes ismeretségek megerősítése pedig a jövőbeni újabb üzleti lehetőségek ígéretét hordozza magában.

Kiemelt Partnereink