Elemzések Mi történt a 35. héten?

Mi történt a 35. héten?

Biró Csongor | 2014.08.29 12:37

Mi történt a 35. héten?

Míg Európát megrengette egy esetleges orosz-ukrán háború előszele, addig a magyar gazdaságban csak a gyengülő forint okozott aggodalmat, persze nem az exportőröknek. Jutott bőven pozitív hír a 35. hétre: Vitara lesz az új Suzuki, Párizsba viszik az új B-osztályt, bővítene az Audi Győrben, fejleszt a RAFI Mezőtúron, áll a Bridgestone új gyárcsarnoka.

Hirdetés

Gyártók

A Suzuki a 2014-es Párizsi Autószalonon tartja az új, esztergomi Vitara világpremierjét.

Az új esztergomi autó

Kecskemét utcáin tesztelik a legújabb magyar Mercedest. A CLA Shooting Brake értékesítése 2015. március 1-jén kezdődik. A német gyártó korábban megerősítette, hogy 2015-ben érkezik az utolsó elsőkerék-meghajtású kompaktja az A-osztály padlólemezén (A, B, CLA, GLA). A csak Kecskeméten gyártott CLA Shooting Brake tesztelése megkezdődött, a kombit januárban a Detroiti Autószalonon mutatja be a Mercedes-Benz.

Kémfotón az új kecskeméti Mercedes

Bővítené 75 ezer négyzetméteres, 10 milliárd forintból megépült, tavaly ősszel átadott logisztikai parkját a győri Audi-gyár. Czechmeister Mónika, a cég szóvivője elmondta: a megnövekedett logisztikai igények indokolják a lépést. Hozzátette, hogy szeretnék, ha Győrben lenne a második logisztikai csarnok, de a pontos helyszín kiválasztását még tárgyalások előzik meg. Nyolc nemzetközi klub utánpótláscsapatai küzdenek szeptember 5. és 7. között az Audi Hungaria ETO Cup serlegéért. A futballtornát immár negyedik alkalommal hívják életre, idén ismét a győri vállalat a kupa főszponzora.

Összefonódik a sporttal az Audi

Beszállítók

Jól halad a 110 ezer négyzetméteres csarnok építése, tudtuk meg a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. spanyol gyárigazgatójától. Fernando del Cerro – aki április elsejétől irányítja a magyarországi gyárat – lapunknak elmondta, hogy az utolsó negyedévben megkezdődik a próbagyártás, a különféle technológiákhoz egy-egy gépet telepítettek, illetve telepítenek a napokban.

A tatabányai gyár látképe

Mintegy 800 millió forintos beruházással új elektronikai gyártócsarnokot épített Mezőtúron a RAFI Hungária Kft., amellyel a korszerűsítés mellett 40 új munkahelyet teremtettek. Napokon belül kiderül, hogy elfogadta-e a Lear Corporation 800 millió dolláros vételi ajánlatát a Szolnokon is gyártó, bőr autóülés-huzatokat előállító amerikai Eagle Ottawa.

Megkezdi a toborzást szegedi fejlesztőközpontjába az iGO Navigációról ismert NNG Kft. Az első szakaszban ötven új kollégát terveznek felvenni, majd a létszámot fokozatosan növelve közel kétszáz pozíció betöltése a cél a következő egy évben. Az új csapat ismert autómárkák modelljeibe készülő navigációs és infotainment projekteken dolgozik majd. Bár az iparágban jellemző trend a programozási feladatok kiszervezése olcsóbb munkaerőt kínáló országokba, az NNG vezetősége határozottan kitart amellett, hogy a fejlesztési munkát és a cég központi tevékenységét Magyarországon tartsa.

Légzsák készül a Takatánál

A héten kiderült, a Takatával is egyezséget köt a kormány. A Takata elsősorban autóipari beszállítással foglalkozó multinacionális cég, amely a világ 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket. A társaságnak összesen 55 gyára van a világ több országában, alkalmazottjainak száma meghaladja a 36 ezret.

Oktatás

2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz a szakképző iskolák fenntartója - jelentette be a tárca vezetője a szakképzési és felnőttképzési intézmények országos tanévnyitóján Miskolcon. Varga Mihály ezt azzal indokolta, hogy a megfelelő szintre emelt szakképzés nélkül a legjobb gazdaságpolitika sem lehet eredményes, ennek pedig a legcélravezetőbb módja, ha a terület egy kézbe kerül.

A nyár végén tartották az egyik legrangosabb nemzetközi mérnökhallgatói autóverseny hazai futamát. Amíg a pályán zajlott a küzdelem, a boxokban és egyéb helyszíneken is folyt az élet. Képek a Formula Student Hungary-ról.

Szolgáltatók

Közel egymilliárd forintos beruházással bővítette soproni intermodális szolgáltató központjának kapacitását a GYSEV Cargo Zrt. A 41 tonna teherbírású portáldarut 890 millió forintért szerezték be, ehhez az Új Széchenyi Terv pályázatán 388 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a társaság.

Forint

Kiütötte a forintot az ukrán válság elmélyülése, míg az eurót hétfő reggel 313,35 forinton jegyezték, addig péntek reggel pár perccel hét után 315,24 forintot is adtak érte. A legmagasabb eurójegyzés a héten 316,41 forint volt. Az euró árfolyama péntek reggel 1,3175 dollár volt, az euró pénteken 0,07 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Feketegazdaság

A feketegazdaság aránya a hazai össztermék (GDP) mintegy 22 százalékára rúgott Magyarországon 2013-ban, ez 1 százalékos csökkenés a Randstad nemzetközi felmérése szerint. Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt a nem adózott munkavégzésből származó jövedelem aránya tavaly. Szlovéniában 23,1 százalék, Horvátországban és Romániában pedig 28,4 százalék volt ugyanez az arány. Az elmúlt években a feketemunka aránya Magyarországon 1 százalékkal csökkent.

Hitelezés

Idén a második negyedévben a hitelintézeti szektor vállalati hitelállománya mintegy 43 milliárd forinttal bővült a tranzakciók hatására, a folyósítások mind a forint-, mind a devizahitelek esetében meghaladták a törlesztéseket - derül ki Magyar Nemzeti Bank "Hitelezési folyamatok" című negyedéves kiadványából.

Alapkamat

Változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak és összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával.

Beruházások

A beruházások volumene 21,2 százalékkal nőtt az idei év második negyedévében a múlt év azonos időszakához képest az első negyedévi 22,6 százalékos ütem után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gépberuházások volumene 32,8 százalékkal, az építési beruházások 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóiparban tovább gyorsult a beruházások növekedési üteme, a második negyedévben 33,3 százalékos fellendülést regisztrált a KSH, az előző negyedévi 27,6 százalékos mértéket követően. A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban a növekedés most is elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak fejlesztéseinek eredménye, de számottevő beruházások voltak az élelmiszeriparban is.

Kiemelt Partnereink