Beszállítók Kaszás Zoltán: pezseg az élet Szentgotthárdon, rekordra készül az Opel

Kaszás Zoltán: pezseg az élet Szentgotthárdon, rekordra készül az Opel

Gégény István | 2016.11.03 08:30

Kaszás Zoltán: pezseg az élet Szentgotthárdon, rekordra készül az Opel

A General Motors kötelékébe tartozó magyar motorgyár szóvivőjével az Automotive Hungary kapcsán beszélgettünk sikerekről, a munkaerő fejlesztéséről, az Ipar 4.0 gyakorlati megvalósításáról.

Hirdetés

– Bőven kijutott az Opelnek az elmúlt időszakban ünnepi pillanatokból: a nyolcmilliomodik motor elkészítése, beindult a flex gyár, a Car Of The Year 2016, vagyis az idei Év Autójának a motorjait is Szentgotthárdról szállítják. Ennek fényében mivel álltak elő az Automotive Hungary rendezvényen?
– Hadd tegyek hozzá még egy tényt: idén 600 ezernél is több motort gyártunk. Ez rekord darabszám, amire nagyon büszkék vagyunk, azon túlmenően, hogy mi vagyunk az egyedüli gyártója az Év Autója motorjának. A kiállításon közös standon szerepeltünk az értékesítést végző Opel Magyarország vállalattal, amely mellesleg idén ünnepli működésének 25-ik évfordulóját. Ezzel egyrészt jelezni kívántuk, hogy a magyar autópiacon is jelen vagyunk, komoly szerepünk van, másrészt az Opel szentgotthárdi gyárának köszönhetően a hazai autóipari termelésben is úttörő módon veszünk részt. Ne felejtsük el: 1992 márciusában indult az akkori autószerelde tevékenysége, pár hónapra rá már termelt a motorgyár is. Azon túl, hogy ezekre a tényekre emlékeztettük a közvéleményt, az Automotive Hungary kapcsolatépítési szempontból is hasznos lehetőség, hiszen az autóipar hazai szereplői összejönnek, szót tudunk váltani, új kapcsolatokat épülhetnek, esetleg elleshetjük egymástól a jó gyakorlatokat.

– Még egy tétel biztosan beleférhet a kezdeti felsorolásba, ez pedig az Opel Tudásközpont. Milyen tapasztalataik vannak ezzel az új intézménnyel kapcsolatban – megérte-e a befektetés?
– Én is bővítenék: nem kettő, hanem három fontos dolog miatt vettünk részt a kiállításon. A harmadik cél felhívni a fiatal diákok, mérnökjelöltek figyelmét a gyárra, mint munkalehetőségre, mint karrierjük esetleges folytatásának lehetséges helyszínére. A Vas és Zala megyei duális képzési összefogás egyik alapítói vagyunk, több megyei nagyvállalattal közösen. Ennek jegyében nyílt meg tavaly a gyárunk területén az az Opel Tudásközpont, ahol ipari tanulók és leendő mérnökök oktatása zajlik a duális képzési formában A szombathelyi mérnökképzés második tanéve is indult idén. Továbbra is szívügyünknek tartjuk, és bízunk benne, hogy a kezdő nagy lendület után a következő években újabb hátszelet fog majd kapni a szombathelyi mérnöki képzés.

– Most, hogy az ELTE lett a helyi felsőoktatási tevékenység új gazdája, ez a változás talán presztízst is ad a képzésnek. Az említett tudásközpont a know-how tudásbázis felépítésére és továbbadására koncentrál. Ez a tudás pedig napjainkban jelentősen változik az Ipar 4.0 folyamatának köszönhetően. Miként jelenik meg az új ipari forradalom Szentgotthárdon?
– Az Ipar 4.0 folyamatok fontos szerepet töltenek be az Opelnél is. A gyártmányok nyomon követése például, a megmunkálási és szerelési folyamat során intelligens rendszereken keresztül történik. Ezen túlmenően egy gyár életében folyamatos a fejlődés, fejlesztés. Lehet, hogy kívülállók szerint nem sok látványos változás történik Szentgotthárdon, nincs autógyártás, nem számolunk be korszakalkotó újdonságokról, viszont a motorok gyártása állandóan fejlődik, rengeteg módosítás zajlik. Tudni kell, hogy nemcsak az Opel európai rendszerébe szállítunk, hanem a General Motors globális motorbeszállítóiként Dél-Amerika, Észak-Amerika, a Távol-Kelet országaiba is eljutnak a termékeink. Motorvariánsaink száma több tucatra tehető. Ennek okán a nálunk folyó termelés minden nap az innováció jegyében zajlik. Nem beszélve arról, hogy a flexibilis gyártósorunk – ami a General Motors keretén belül még mindig egyedülállónak számít – finomhangolása jelenleg is folyamatban van, ezen ma is dolgoznak a mérnökeink. Egyik tervezőasztalnál sem lehet tökéletesen előre látni, mi hogyan fog a valóságban működni. Egy ilyen gyárnak a tevékenysége, az ott dolgozó mérnökök, munkatársak élete igazán mozgalmasan telik, nap mint nap új kihívásokkal szembesülünk. Ezt a pezsgést kívántuk bemutatni az Automotive Hungary látogatóinak is.

Kiemelt Partnereink