Trend Így csökkenti a víz a fogyasztást

Így csökkenti a víz a fogyasztást

autopro.hu/B.B. | 2016.06.23 09:34

Így csökkenti a víz a fogyasztást

Legyen szó dízel vagy benzinmotorról, autóról, teherautóról, hajóról vagy mozdonyról, egy ausztrál cég Hydroflex nevű szerkezete akár 15 százalékkal is csökkenti a fogyasztást.

Hirdetés

Vízzel is csökkenthető a motorok fogyasztása és ezen keresztül károsanyag-kibocsátása, fedezte fel egy ausztrál cég. A kamionhirek.hu beszámolója szerint a rendszer hidrogéngáz felhasználásával tökéletesíti az üzemanyag elégetését.

A gyártó szerint emisszió szempontjából a módszer sokkal hatékonyabb a katalizátoroknál és részecskeszűrőknél. További hab a tortán, hogy a szükséges eszközök viszonylag olcsók, és csak kis helyet foglalnak. A másfél literes tartályba vizet és elektrolit anyagot kell tölteni, ebbe elektromos áramot vezetnek, így választva ketté az oxigént és hidrogént. A gázokat a motorba juttatják, ahol az égés hatásfokának javítására használják fel őket.

A rendszer karbantartása is egyszerű, hiszen a jármű használójának mindössze kétezer kilométerenként kell újratölteni a tartályt. A konkurensekhez képest mindezek mellett az is versenyelőnyt jelent, hogy a megoldás nem tiszta hidrogénnel (megfelel a sima csapvíz is) működik, így biztonságosabb, hiszen nem is kell magas nyomást létrehozni a rendszerben.

A fejlesztők egyelőre bányai munkagépekkel végeznek teszteket, a 2010 előtt gyártott motorokhoz való verziót még idén év vége előtt piacra dobnák. Az újabb járművek gazdái sem maradnak ki a fogyasztáscsökkentésből, az ausztrálok már dolgoznak a 2010 utáni erőforrásokkal kompatibilis kiadáson is.

Kiemelt Partnereink