Trend Világrekord: kétezer milliárd kilowattos lézer mutat utat az ismeretlen jövő felé

Világrekord: kétezer milliárd kilowattos lézer mutat utat az ismeretlen jövő felé

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.09.01 09:57

Világrekord: kétezer milliárd kilowattos lézer mutat utat az ismeretlen jövő felé

A világ legerősebb lézersugarát állították elő Japánban, az Oszakai Egyetemen, amely az univerzum titkait őrző lakat kulcsa lehet.

Hirdetés

A nagy erejű (2000 milliárd kilowattos), ultragyors lézert úgynevezett LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments) berendezéssel hozták létre. Hasonló elven működik a kaliforniai Berkeley Lab Laser Accelerator (BELLA) és a texasi Pettawatt Laser, valamint közéjük fog tartozni a Szegeden épülő ELI lézerközpont, amely szintén petawatt teljesítményű, femtoszekundumos lézernyalábok előállítására lesz képes - emélkeztet a Gizmag beszámolója alapján a muszaki-magazin.hu.

Nem túl látványos a Halálcsillag nevű, 100 méter hosszú berendezés, ám az elért eredmény fantasztikus

A nagy teljesítményű lézerekkel végzett kutatások áttörést hozhatnak az anyagszerkezeti, nanotechnológiai és fúziós kutatások során. A gigászi energiájú lézer segítségével az anyagokat plazma állapotban is vizsgálni tudják, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megértsük az univerzumot és a benne található anyagokat. A részecskefizika területén a lézeres kutatás alternatív megoldást jelenthet a CERN részecskegyorsítóval szemben.

Kiemelt Partnereink