Trend Van-e haszna a pótkocsi-légterelőnek? Mérjük meg!

Van-e haszna a pótkocsi-légterelőnek? Mérjük meg!

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.07.29 09:14

Van-e haszna a pótkocsi-légterelőnek? Mérjük meg!

Amerikában jó ideje ismert a pótkocsik hátuljára szerelhető, kihajtható légterelőkészlet, a TrailerTail. De igaz-e, hogy autópályán akár 5 százalékkal csökkenheti fogyasztást? Erre ad választ a diagnosztika.

Hirdetés

Bár a gyártó állítása szerint tényleg csökkenthető a fogyasztás a kacsafarok használatával, ahány felhasználási terület, ahány jobb láb, annyi különböző lehetőség a fogyasztás alakulására. Emiatt eddig a flottakezelők óvatosan kezelték eddig a TruckTail által nyújtott előnyöket - írja a kamionhirek.hu.

Nem tudták, pontosan mennyi előnyt hozna és mennyi idő alatt térülne meg a befektetésük. Erre kínál megoldást a Stemco vállalat DataLogger nevű eszköze. A berendezést egyszerűen a teherautó diagnosztikai portjára kell csatlakoztatni és elméletileg négy óra használat után nagy pontosságú fogyasztási adatokat képes szolgáltatni.

Mivel a Stemco szoftvere kifejezetten az aerodinamikai változtatásokra van kihegyezve, képes kiszűrni a menetszélből, a hőmérséklet-változásból és a forgalom változásából fakadó fogyasztáskülönbséget. A DataLoggert alapos tesztnek vetették alá, mielőtt piacra került volna, így elég megbízható eszköznek tűnik.

A gyártó által így mért adatok szerint a TrailerTail eddig átlagosan 4,5 százalékos üzemanyag-megtakarítást hozott a tesztjárműveken, 0,44 szuázalékkal növelve azok hatótávolságát.

Kiemelt Partnereink