Gyártók Változásra figyelmeztet Winterkorn

Változásra figyelmeztet Winterkorn

Biró Csongor | 2015.01.23 11:51

Változásra figyelmeztet Winterkorn

A VW-főnök Martin Winterkorn követendő autóipari példát lát az E.On energiakonszern nemrég végrehajtott radikális átalakításában.

Hirdetés

- Nincs arra garancia, hogy a ma érvényes üzleti modellek a jövőben is megállják a helyüket - jelentette ki a magyarországi sváb felmenőkkel büszkélkedő vállalatvezető. A vezetői tanácskozásról, amelyen Winterkorn beszélt, a Volkswagen belső üzemi lapja adott tájékoztatást.

Mint tudjuk, a német E.On 2014 végén bejelentette, hogy megszűnt klasszikus ellátó, szolgáltató vállalat lenni. A E.On vállalati stratégiája alaposan átalakul, túl akarnak lépni ugyanis a hagyományos típusú energiatermelési gyakorlaton és a figyelmet inkább a megújuló forrásokra összpontosítanák. Két tőzsdei részvénytársaságot szerveznek 2016-ra az E.On-ból. Az egyik társaság a megújuló energiával, a másik pedig az energetika hagyományos területeivel foglalkozik majd. - Ez egy radikális átalakítás - véli Winterkorn, ami hatással lesz a dolgozókra, a telephelyekre és a vevőkre egyaránt. Életmentő műtét egy nyitott szíven, alternatívák nélkül, hatalmas kockázattal - idézi a főnököt a lap. Az E.On példája figyelmeztetés a Volkswagen számára, amely felébresztheti a biztonság csalóka álmából. Winterkorn szerint meg kell előzni a hatalmas gazdasági átalakulásokat, a vállalatoknak folyamatosan készülniük kell a váratlanra, a válságra - ezért is jó időben indította el jövőmentő (Future Tracks), a céget jelentősen karcsúsító programját tavaly a Volkswagen-konszern.

A változásokat saját példájával illusztrálta: - Amikor hét éve 2007-ben a vállalat élére kerültem, nem voltak szigorú szén-dioxid-kibocsátási normák, nem cirkáltak utcáinkon elektromos autók, a digitális hálózatok pedig még gyerekcipőben jártak. Az első okostelefon - egy iPhone - 2007 végén került piacra. Azóta felgyorsultak az események, az internet forradalmat hoz az autóiparban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink