Szolgáltatók Tehenek felelősségét vizsgálja az üvegházhatás kialakulásában az ABB

Tehenek felelősségét vizsgálja az üvegházhatás kialakulásában az ABB

autopro.hu | 2014.09.15 04:49

Tehenek felelősségét vizsgálja az üvegházhatás kialakulásában az ABB

A híres svájci sajt és csokoládé az ország egyik jelképének is tekinthető tehenek tejéből készül. A tejtermelő tehenészeteknek azonban van egy másik terméke is – a metán. Az ABB repülőgépre szerelt elemzőkészülékének segítségével a tudósok pontosan tudják mérni az üvegházgázok körébe tartozó metán kibocsátási szintjét. Hazánkban az MTA Csillagászati és Földtudományi Központja légköri mérésekre használja az elemző készüléket.

Hirdetés

A kiemelkedő szarvasmarhatartási hagyományokkal rendelkező Svájcban a mezőgazdasági szektor 1,5 milliós szarvasmarha-állománya felelős az ország éves metánkibocsátásának 80 százalékáért. Azonos súlyra vetítve a metán hússzor károsabb a klímára, mint a széndioxid.

Az utóbbi időben alapos vizsgálatnak vetették alá Svájc metánkibocsátásra vonatkozó becsült adatait, mivel azok nem állnak összhangban a légköri mérések eredményeivel. Az adatok pontosságának pedig kiemelkedően fontos szerepe van, mivel Svájc egyike annak a 28 országnak, amelyek öt évvel korábban vállalták, hogy nyomon követik mezőgazdaságuk kibocsátási értékeinek alakulását.

Hazai felhasználása Hazánkban az MTA Csillagászati és Földtudományi Központja az ABB hazai Elemzéstechnikai üzletágával együttműködésben légköri mérésekre használja az elemző készüléket. A ppb (part per billion) tartományban érzékelő elemző rendszerrel az intézet a nitrogén-dioxid (N2O), szén-monoxid (CO) és víztartalom (H2O) mérését végzi el. Az ABB LGR műszere szerepel a NASA alacsony és magas légköri kutatásainak szabványos mérőrendszerei között. A műszer hazánkban is nagy érdeklődésre tarthat számot a közeljövőben.

A kutatási programban szerepet kapott az ABB ipari mérőkészülékeket gyártó Measurement Products üzletága is, mivel a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói a mérésekhez az ABB-hez tartozó LGR (Mountain View, Kalifornia) által gyártott gyors metánanalizátort választották. Azt követően, hogy a kutatásban résztvevő repülőgép – szárnyai alatt a felszerelt elemzőeszközzel – kis magasságban végig repült Közép-Svájc hegyei és völgyei fölött, a kutatók arra a jutottak, hogy a metánkibocsátásra vonatkozó svájci becslések pontatlanok.

Álljanak bármilyen nagy becsben is a svájci szarvasmarhák, a tények azt mutatják, hogy a kérődzési folyamatot kísérő böfögés, a bélgázok és az ürülék adja annak a metánemissziónak a jelentős részét, aminek csökkentését, többek között a tehenészetek takarmány-összetételével is kísérletező Svájc célul tűzte ki. A mezőgazdasági tevékenységekre, köztük a többi kérődző állat, így a juhok metántermelésére is visszavezethető metánkibocsátás problematikájának jobb megértése, illetve a probléma kezelése érdekében, a svájci tudósok figyelme az ABB gyors metán analizátora felé fordult.

A repülőgép fedélzetére telepített készülék a kismagasságú repülések során levegőmintákat gyűjt, majd a mintákon lézersugarat bocsát keresztül. A spektrométer elemzi a fényt, és pillanatok alatt meghatározza a levegő összetételét.

A svájci kutatók elsőként bizonyították be, hogy a repülőre szerelt elemzőeszközzel gyűjtött minták alapján számított, becsült értékek jól használhatók a mezőgazdasági régió metánkibocsátási értékeinek a meghatározására.

Az ABB fedélzeti elemzőeszköznek köszönhetően a tudósok gyorsabban és átfogóbban, jóval nagyobb területre – a Luzern közelében található Reuss folyó völgyében például már több száz négyzetkilométerre – terjeszthetik ki a kutatásaikat, mint a hagyományos, a terepszinten végzett levegőminta-vételezéssel.

A svájci alkalmazásukon túl a kibocsátott ammónia, széndioxid, szénmonoxid, metán és nitrogénoxid mérése céljából a vállalat elemzőeszközeit már kereskedelmi légitársaságok repülőgépeire, valamint a NASA kutatási célokat szolgáló gépeire is feltelepítették.

Az ABB gyors metánanalizátora robusztus kialakításának köszönhetően felhasználható nagy környezeti igénybevételnek kitett egyéb alkalmazásokban is, így példéul a gázkibocsátó hulladéklerakók, valamint az üvegházhatású metán jelentős forrásának számító vizenyős terültek, vagy tőzeglápok monitorozási rendszereiben is.

Az ABB 2013-ban vásárolta meg a Los Gatos Research (LGR) vállalatot, így az jelenleg az ipari mérőkészülékek (Measurement Products) üzletág része. Az ABB Measurement Products küldetése, hogy vevői számára minden területen megkönnyítse a szükséges mérések kivitelezését, legyen szó akár a szarvasmarhák metánemissziójáról is. Az ABB LGR készülékének felhasználási területe a légköri gázokban nyomokban előforduló komponensek mérése, örvény-korrelációs fluxus mérés, és kamra visszaáramlási mérések, amelyekből másodpercenként 10-20-at képes elvégezni. Az extrém alacsony mérési tartományban, valós időben mérő, nagy pontosságú és stabilitású berendezést különleges feladatok elvégzésére fejlesztették ki. Az arányokat tekintve, az elemző készülék egy versenyuszoda vizében egy mákszemnyi szennyező anyagot már képesek kimutatni.

Kiemelt Partnereink