Trend Tamáskodva dolgozik titkos elektromos autóján az Audi

Tamáskodva dolgozik titkos elektromos autóján az Audi

autopro.hu | 2015.04.28 08:51

Tamáskodva dolgozik titkos elektromos autóján az Audi

A négykarikások nem hisznek a villanyautók sikerében, mégis piacra dobnának egy ilyen SUV modellt. A Tesla Model X crossover riválisát építik a mérnökök.

Hirdetés

Félezer kilométeres hatótáv, teljesen újraszabott, kifejezetten az elektromos hajtású és hibrid típusokhoz illeszkedő arculat, második generációs MLB platform, érkezés várhatóan 2018-ban – nagyjából ennyi tudható jelenleg az Audi méretes prémium SUV modelljéről. Persze az is sejthető, mi a célja ezzel a német gyártónak, hiszen rendre a hamarosan piacra kerülő Tesla Model X képezi az összehasonlítás alapját részükről, például nagyobb hatótávot ígér az Audi (a Tesla új modellje mintegy 430 kilométert tud majd megtenni két feltöltés között).

Rupert Stadler, az Audi igazgatótanácsának elnöke az április közepén Sanghajban tartott autókiállításon úgy fogalmazott: egyelőre a plug-in hibrid hajtáskombinációnak látja létjogosultságát. Városban kihasználható a tisztán elektromos hajtás előnye, de a hatótáv miatt mégsem kell kompromisszumot kötni távolsági utazás esetén.

A márka első forgalomba került ilyen hibridje, az A3 e-tron tavaly november óta kapható Európában, 50 kilométert tehetünk meg vele zéró emissziós módban. A Genfi Autószalonon debütált, felfrissített R8 e-tron jelenleg az Audi egyetlen teljesen elektromos hajtású modellje, amely dupla olyan távolságra tud eljutni (450 kilométer), mint elődje, főként az új akkumulátorcelláknak köszönhetően.

Rupert Stadler merész jövőképet vázolt fel saját mérnökei számára: olyan akkumulátorokat kívánnak majd alkalmazni, ha egyszer tényleg beköszönt az EV-korszak, amelyek 20 perc alatt feltölthetőek lesznek 80 százalékra. Szerinte kínai cégek nagy tempóban dolgoznak egy 16 ezer kilométeres gyorstöltő hálózat kiépítésén, amely 2020-ra el is készülhet. A német vezér úgy tudja, más országok döntéshozóinak asztalán is ott várakoznak hasonló projektek.

Bár az Audi szemérmesen hallgat a félig-meddig bejelentett elektromos SUV paramétereit illetően, iparági információk szerint az új Q5 szolgáltathatja az alapot az új fazon mentén formába öntendő jövőautónak. A Tesla riválisának bejelentkezni nem ígérkezik biztos sikernek, de 2018 messze van még.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink