Trend Mozgásérzékelős ruha növelheti az ipari ergonómiát

Mozgásérzékelős ruha növelheti az ipari ergonómiát

autopro.hu | 2015.08.11 07:07

Mozgásérzékelős ruha növelheti az ipari ergonómiát

Az emberi mozgás digitalizálását és ergonómiai elemzését végző felszerelést fejlesztő vállalkozásba fektetett be a Széchenyi Tőkealap, 60 millió forint értékben. Az Audi is segíthet a tesztelésben.

Hirdetés

Az AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszer jelenleg egyedülálló a piacon, mivel teljeskörű, pontos digitális mozgásérzékelésre a jelenleg elérhető rendszerek nem alkalmasak. A győri AXS Motionsystem Kft. egyedi fejlesztését a vállalat elsősorban ipari környezetben, különböző munkafolyamatok során történő mozgás azonnali mérése és elemzése céljából alkalmazza.

A Széchenyi Tőkealap az ipari környezetben, többek között a gyártósoron alkalmazható, egyedülálló digitális mozgásrögzítésre és -elemzésre alkalmas felszerelést fejlesztő cégben emelt 60 millió forint értékű tőkét, amelyhez összesen további 25 millió forint értékű, pénzbeli és nem pénzbeli magántőke társult. A cég az összeget a termék továbbfejlesztésére, beruházásokra és anyagbeszerzésre költi. A tőkebefektetés közvetlenül öt fő számára teremt új munkahelyet.

Az öt éves fejlesztői munkával létrejött AXS Rendszer egyedülálló módon képes üzemi és ipari körülmények között, a termelési folyamat zavarása nélkül, például a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni. Az adatokat az AXS szoftverével kiértékelve a mérést követően azonnal meghatározható az adott munkahely nemzetközi ergonómiai sztenderdjeinek (Rapid Entire Body Assessment, Ergonomic Assessment Worksheet) való megfelelőssége.

A jelenleg piacon lévő, elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések nem hasonlíthatóak az AXS Rendszerhez, ugyanis míg azok általában egy adott területre fókuszálnak, addig a magyar fejlesztés képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. Jelentős előnye, hogy kül- és beltéren, akár mágneses környezetben, bármekkora méretű területen használható. A rendszernek a szereplők száma tekintetében sincsenek korlátai, akár több száz felvétel készíthető egy időben. Ráadásul képes az adatok kiértékelésének időigényét rendkívüli mértékben csökkenteni, a pontossága pedig szakértő felhasználó kezében 100 százalékos.

A társaság termékeinek fejlesztését az Audi és a Széchenyi István Egyetem szakembereivel közösen tervezi véghezvinni. Az autógyárral való együttműködésnek köszönhetően elsősorban az autóipari szegmens szereplői jelentik a célközönséget, de minden más, a termékeit élő munkaerővel gyártósoron előállító magyarországi cég beletartozik a potenciális felhasználói körbe.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink