Trend Mindenki szívesen vinné az új ipari forradalom zászlaját

Mindenki szívesen vinné az új ipari forradalom zászlaját

MTI | 2016.04.19 15:25

Mindenki szívesen vinné az új ipari forradalom zászlaját

A német vállalatok egy felmérés alapján felkészültebben állnak a negyedik ipari forradalom kihívásai elé, mint amerikai társaik - derül ki a Boston Consulting Group (BCG) jelentéséből.

Hirdetés

Lassan váltanak új technológiára a német vállalatok: bár nagy szükség volna a digitalizálás szintjének emelésére, az éllovas nagyobb cégeket nehezen követik a kisebbek.

Ezt már két hete megírtuk, azóta azonban nagyot fordulhatott a világ: egy tanulmány szerint ugyanis a német vállalatoknak 20 százaléka, az amerikai vállalatoknak pedig 16 százaléka tette meg az első lépéseket a negyedik ipari forradalom, a termelés és a szolgáltatások digitalizációja feltételeinek a megteremtése felé. A német vállalatoknak a fele dolgozta ki az új követelményeknek megfelelő üzleti koncepcióját és nyolcvan százalékuk érzi magát felkészültnek a változások feldolgozására. Az amerikai vállalatok hetven százalékának viszont még elképzelése sincs róla, hogyan hasznosíthatná a digitalizáció által kínált lehetőségeket termelési folyamatában.

A felmérés szerint az amerikai és a német cégek egyaránt forgalmuk 7-9 százalékára becsülik a digitális váltás kezdeti lépéseinek beruházás igényét.

A német vállalatok viszonylag magas aktivitásának az oka Markus Lorenz, a BCG kutatója szerint a középvállalati réteg kiterjedtségében keresendő. - A kisebb vállalatok Németországban kifejezetten jó tőkeerővel rendelkeznek - mutatott rá, hozzátéve, hogy ezeket a cégeket pedig a magas bérköltségek és statikus munkaerőpiaci helyzet viszonylag hamar arra kényszerítette, hogy automatizálási lehetőségek után nézzenek.

Fejlesztési beruházások terén előnnyel indulnak ugyan a német vállalatok, de a megfelelően képzett munkaerő toborzásában már amerikai társaiknál nagyobb nehézségekbe ütköznek. - A német rendszer ebből a szempontból ugyanis túlságosan merev - mutatott rá Markus Lorenz -, az Egyesült Államokban ezzel szemben nem helyeznek olyan nagy hangsúlyt a formális képzésre és foglalkozást váltani is sokkal könnyebben lehet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink