Beszállítók Megveszi az Elektrobitet a Continental

Megveszi az Elektrobitet a Continental

Biró Csongor | 2015.05.19 14:59

Megveszi az Elektrobitet a Continental

600 millió euróért veszi meg az Elektrobit Oyj autóipari üzletágát a Continental, hogy tovább fejlessze a vezető nélküli autós technológiát.

Hirdetés

A finn szoftver- és hardvergyártó a tranzakciót követően Bittium Oyj-ra változtatja nevét. Az Elektrobit részvényeseinek 46 százaléka már beleegyezett az eladásba. A végső döntést a közgyűlés június 11-én hozza meg, a konkrét leválasztás és beépülés az év harmadik negyedévében várható. A vállalat korábban leválasztotta volna és külön cégbe szervezte volna vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó részlegét.

Az autó hamarosan csak egy újabb kütyü lesz

A vezető nélküli autó jelenleg a legforróbb téma az autóipari fejlesztésekben, emiatt vette meg a ZF Friedrichshafen a TRW Automotive Holdingot. A Continental az utóbbi két évben együttműködési megállapodásokat kötött az amerikai International Business Machines és a Cisco System IT-vállalatokkal. Az automatizált vezetés technológiája 2020-ra 42 milliárd dolláros forgalmat generál a Boston Consulting Group becslése szerint. A jelenlegi bevásárlás nem tűnik jelentékenynek, de annál fontosabb, a Continental a finn vállalat által erősíti meg pozícióját a számítógépes szoftverek területén. A magas ár a jövőben térül majd meg, a Continental szerint busásan. A német óriás (a Continental világ negyedik legnagyobb beszállítója az Automotive News Europe listáján, bevétele az autóiparból 2013-ban meghaladta a 33,5 milliárd dollárt) stratégiájának fontos eleme, hogy az éves bevételének 45 százalékát az évtized végére az autóipari elektronikából nyerje.

A finn cég tavaly 22,4 millió euró kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás (ebidta) előtti eredményt ért el, bevétele 171,4 millió euró volt. 1900 dolgozót foglalkoztat Finnprszágban, Németországban (e.solutions nevű cégben 51 százalékos tulajdonos), Franciaországban, Romániában, Kínában, az USA-ban és Japánban. A tranzakció a vállalat nettó bevételét 530 millió euróval növeli meg.

Az Elektrobit az Audinak (MMI 3G, elektronikus hibavisszajelzés, tapipad programozás), a BMW-nek, a Daimlernek (vezetőtámogató rendszerek programozása), a Delphi-nak, a Falknak, a Fordnak (SYNC-rendszer mobilos integrációja), a Harmannak (navigációs szoftver) és a Volkswagennek (navigációs szoftver) is a beszállítója.

Kiemelt Partnereink