Trend Kínai lesz a brüsszeli taxi

Kínai lesz a brüsszeli taxi

Biró Csongor | 2014.10.20 11:19

Kínai lesz a brüsszeli taxi

Az uniós tisztségviselők mostantól környezeti károk nélkül furikázhatnak Brüsszelben, igaz, ezzel nem az európai, hanem a kínai gazdaságot támogatják.

Hirdetés

A várakozásokkal ellentétben nem európai, de nem is japán, hanem kínai elektromos taxik kezdik meg működésüket Európa és Belgium fővárosában. A részben Warren Buffett által birtokolt sencseni BYD nyerte meg azt a tendert, amelyet elektromos taxikra írt ki a belga főváros. Ötvenből 34 autót a BYD szállít különböző társaságoknak. A BD e6 modell a gazdag helykínálatával és hosszabb hatótávjával verte meg a Renault és a Nissant. A közös tulajdonban lévő autógyártók a népszerű Zoe és Leaf modelljeikkel maradtak alul.

Elektromos BYD e6 taxik Hongkongban

Ami átok a Renault-Nissannak, az áldás a BYD-nek, amely így legnagyobb megrendelését kapta Európában. Jelenleg húsz elektromos taxija üzemel Londonban, és néhány autója Rotterdamban. A BYD e6 hatótávja 300 kilométer, közel kétszer annyi, mint európai-japán ellenfeleinek. A Taxis Bleus társaság, amely 320 kocsis flottát tart fenn, 13 BYD e6-ost, egy Renault Zoe-t és három Nissan Leafet vett. A tenderen veszített a Tesla is, a Model S méregdrága taxinak.

A BYD e6 ára 48 ezer euró, a kedvezőbb tankolás miatt azonban ez négy év alatt megtérül taxi üzemben. Brüsszelben 1300 taxi dolgozik, új taxiengedélyt csak zéró kibocsátású járművekkel lehet szerezni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink