Trend Kezébe veszi az Ipar 4.0 sorsát a Bosch

Kezébe veszi az Ipar 4.0 sorsát a Bosch

autopro.hu | 2016.03.10 08:36

Kezébe veszi az Ipar 4.0 sorsát a Bosch

Saját felhőszolgáltatást indít a világ vezető járműipari beszállítója - a lépés fontos mérföldkövet jelent a jövő felé, miután egyre nagyobb teret hódítanak a digitális, internetes technológiák és szolgáltatások.

Hirdetés
Volkmar Denner

A Bosch IoT-felhőben (Internet of Things, azaz internetes termékek) a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója különböző alkalmazásokat futtat majd a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt ipar és a hálózatba kapcsolt épületek témakörökben.

A felhőszolgáltatás első fizikai helyszíne Németország. – Mostantól a hálózatba kapcsolt világ minden aduját a kezünkben tartjuk. A Bosch IoT-felhője a szoftveres kompetenciánk jelentette kirakó utolsó darabja. Így teljeskörű szolgáltatóvá léptünk elő a hálózatba kapcsolás és az internetes termékek területén – fogalmazott Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke a Bosch ConnectedWorld IoT-konferencián Berlinben.

A Bosch saját közlése alapján az egyetlen vállalat a világon, amely az internetes termékek mindhárom szintjén aktív. A Bosch csoport olyan kulcstechnikákat kínál, mint a hálózatba kapcsoláshoz szükséges érzékelők és szoftverek, és egyúttal ezekre épülő új szolgáltatásokat is fejleszt. – A hálózatba kapcsolt megoldások sikerének fontos feltétele a skálázhatóság. Az üzleti modelleknek, szükség esetén, nagy sebességgel kell tudniuk nőni. A Bosch IoT-felhővel a Bosch immár rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával. A Bosch internetes termékek számára létrehozott felhője fontos mérföldkő a Bosch számára – tette hozzá az elnök, aki a Bosch igazgatótanácsában a kutatás és fejlesztés területért is felel. A Bosch IoT-felhő műszaki infrastruktúrából, valamint platform- és szolgáltatásajánlatokból áll. Kezdetben a Bosch IoT-felhőt a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója saját megoldásaihoz használja. Később, 2017-től szolgáltatásként más vállalatok számára is elérhetővé válik.

Németország, ahol a felhő lakik

– Számos vállalat és felhasználó a felhőalapú technikák és a hálózatba kapcsolt megoldások használatával szembeni akadálynak a biztonsági aggodalmakat tartja. A Bosch IoT-felhőnk a megoldás erre – indokolta Volkmar Denner, miért döntöttek a felhőszolgáltatás fizikai helyszíneként Németország mellett. A Bosch az internetes termékeket szolgáló felhőjét egy saját, Stuttgart melletti szerverközpontban üzemelteti. – A felhasználók szeretnék megtudni, hogy az adataikat védetten, biztonságosan tárolják-e. Ügyfeleinknek éppen ezért a biztonság terén mindig a legújabb megoldásokat kínáljuk. Németország mint telephely versenyelőnyt jelent a Bosch IoT-felhője számára. Felhőnk pedig versenyelőnyt jelent Németország mint innovációs központ számára.

A hálózatba kapcsolt világ agya: a Bosch IoT Suite

A Bosch internetes termékekhez kínált felhőjének központi szoftvere a vállalat saját fejlesztésű Bosch IoT Suite platformja. Ez azonosítja az internetkapcsolatra képes tárgyakat, levezényli az adatcserét és lehetővé tesz számos szolgáltatást és üzleti modellt. A nagyadat-menedzsment segítségével nagy mennyiségű adat is elemezhető. – A Bosch IoT Suite a hálózatba kapcsolt világ agya. Az eszközök, felhasználók és vállalatok hálózatba kapcsolásához szükséges összes szükséges funkciót nyújtja – magyarázta Denner. A Bosch IoT Suite szoftverplatformmal meghatározhatók az automatizált döntéshozatalhoz szükséges szabályok – például arra, hogy mikor kell jelenteni a berendezések kopását és elhasználódását a preventív karbantartás érdekében. Már ma is számos Bosch megoldás és projekt épül erre a platformra, több mint ötmillió berendezés és gép hálózatba kapcsolásáról gondoskodik a Bosch IoT Suite.

A stuttgarti városi gyorsvasút-hálózat mentén található szabad P+R parkolóhelyek térképe is a Bosch IoT-felhőben jön létre. Szenzorok ismerik fel, hogy mely parkolóhelyek szabadok, majd elküldik ezt az információt a Bosch internetes termékeket kiszolgáló felhőjébe. Így áll össze a mindig aktuális térkép, amelyet a felhasználók okostelefonjára továbbítanak. Egy másik példa a teherautó-vezetőknek szánt parkolóhely-előjegyző szolgáltatás. Amikor a sofőr parkolóhelyet keres a kötelező pihenője előtt, a járműve elküldi a Bosch IoT-felhőbe a pozícióadatokat. Ez automatikusan foglal egy közeli parkolóhelyet, és jelzi azt a vezetőnek. – Ezek a példák is mutatják: az internetes termékek témakörében a sikeres üzleti modellek alapvető feltételei az intelligens hálózatba kapcsolt eszközök, amelyeket a Bosch IoT-felhő által nyújtott szolgáltatások egészítenek ki. A hálózatba kapcsolt megoldások javítják az emberek életminőségét és kímélik a természeti erőforrásokat – mutatott a jövőbe, éspedig a közeli évek felé a Bosch első embere.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink