Trend Falk György: a 3D nyomtatás már sorozatgyártásra is alkalmas

Falk György: a 3D nyomtatás már sorozatgyártásra is alkalmas

Gégény István | 2016.06.30 10:46

Falk György: a 3D nyomtatás már sorozatgyártásra is alkalmas

Akár fém alapanyagból is kinyomtat szinte bármit a semmiből a Varinex Informatikai Zrt., akiket emiatt rengetegen kerestek fel az Ipar Napjai kiállításon. A cég elnökével beszélgettünk a technológiát illető tapasztalatokról és lehetőségekről.

Hirdetés

– Az Ipar Napjai kiállítás az additív gyártás, az Ipar 4.0 jegyében zajlott. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek kiállítóként?
– Nem bántuk meg, hogy ismét jelen voltunk kiállítóként a rendezvényen. Nagyon sok komoly érdeklődővel találkoztunk. Fel is merült bennem, hogy kellene egy találó magyar kifejezés az additív gyártás helyett, talán pályázatot lehetne hirdetni rá. Számos embernek újdonságot jelent a 3D nyomtató látványa, ahogy a munkalapon egyszer csak elkezd növekedni a modell a semmiből. Néhány olyan cég is jelen volt kiállítóként, akik sorozatgyártásra nem alkalmas, kisebb, nem ipari nyomtatóval rendelkeznek. Mi akár fém alkatrészeket is képesek vagyunk rétegről rétegre lézerszinterezéssel előállítani. Igen drága technológia, de érdekes módon ez iránt érdeklődnek a legtöbben. Részben érthető a fokozott figyelem, hiszen mindenféle szerszám, öntőforma nélkül olyan részegység állítható így elő, ami utána egyből beépíthető. Ez óriási dolog.

– A 3D nyomtatás kapcsán sokaknak alapanyagként a műanyag jut eszükbe, valamint a prototípusok készítése. Jól tudjuk, hogy már sorozatgyártásra is alkalmas ez a technológia?
Bár szinte mindenki 3D nyomtatásról beszél, ez valójában szelektív lézerszinterezés, amelynek során hőre lágyuló poliamid porból a masina húz egy réteget, majd a lézer kisraffozza azt a réteget, ami abba a magasságba tartozik. Ez ugyanolyan poliamid por, mint amit fröccsöntéshez használnak. Itt azonban nincs ugye szerszám, amire akár heteket, hónapokat kell várni, hanem elég a termék 3D modellje és már készül is a termék. Rendszeresen kapunk 500-1000 darabos megrendeléseket, s akár 2 nap alatt is le tudunk ekkora mennyiséget gyártani.

– Ez a gépek tempóján múlik?
– Nyilván valamennyi idő kell hozzá, de az az általános gyakorlat, hogy délelőtt bekapcsoljuk a berendezést, betöltjük a programot, másnap reggel pedig kivesszük a kész termékeket. Éjszaka, felügyelet nélkül is dolgozhatnak ezek a gépek. Egy CNC marógép mellett ott kell állni folyamatosan valakinek, nehogy valami baj legyen, itt viszont nincs szükség ilyesmire. Általában 20-22 óra alatt elkészül 50 darab alkatrész. Ha kiszámoljuk az egy alkatrészre eső időt, vetekszik a fröccsöntés teljes bekerülési idejével.

– Léteznek-e standardok, mennyire kiforrott például az alapanyagok egységessége?
– Standardizálás terén nem áll olyan jól ez a terület, inkább egyes gyártók nevéhez kapcsolódnak az egységes alapanyagok. Mi is egy konkrét cégtől vásárolunk, aki a beszállítóival folyamatosan együtt fejleszti az anyagot, hogy egyre jobb minőségű legyen. Hihetetlen biztonságot ad ez a kapcsolat, hiszen hosszú távra tudunk tervezni. Az ügyfelek számára fontos, hogy két egymás után kinyomtatott alkatrész pontosan ugyanolyan legyen. Ez elég fontos kritérium, amit figyelembe kell venniük a hozzánk hasonló cégeknek. Tavaly egyébként 1,5 tonna poliamid port vásároltunk, hogy ki tudjuk elégíteni a szolgáltatási igényeket – magunk is elcsodálkoztunk, amikor összeadtuk az egyes tételeket. Biztos vagyok benne, hogy ahogy egyre elérhetőbb lesz az ilyen berendezések ára, úgy fog növekedni a sorozatgyártás lehetősége. Ma még nem tartunk ott, de nem lehetetlen, hogy a 2000-5000 darabos sorozatokat is megérje így gyártani. Az Ipar Napjaira két nyomtatót vittünk ki, de a bemutatótermünkben összesen hat gép tekinthető meg működés közben. Bárki jelentkezhet hozzánk szervezett gyárlátogatásra ezen a weboldalon, amennyiben szeretné megismerni a fentebb említett technológiákat.

Kiemelt Partnereink