Trend Csak jót hozott Bécsnek a carsharing

Csak jót hozott Bécsnek a carsharing

autopro.hu/B.B. | 2016.05.19 06:39

Csak jót hozott Bécsnek a carsharing

Pozitív hatással volt a közösségi autómegosztás lehetőségének megteremtése Ausztria fővárosának mobilitására, a tapasztalatokat egy most elkészült tanulmány foglalja össze.

Hirdetés

Százezer felhasználó, évente 44 millió kilométerrel kevesebb megtett út és 7 ezer tonnával kisebb széndioxid-kibocsátás – ezek a legfontosabb számok abból a tanulmányból, amelyek a bécsi carsharing, vagyis közösségi autómegosztás következményeit összegzi. A felhasználók benyomásait és a szolgáltatók adatait elemző vizsgálat szerint a szolgáltatás kialakítása egyértelműen pozitív hatással volt a város mobilitására.

Érdekes tény, hogy a felmérés szerint egyre kevesebben döntenek saját autó vásárlása mellett, ugyanis a közösségi járművek öt privát autót is képesek helyettesíteni, jelentősen csökkentve a városi zsúfoltságot, írja az alon.hu.

A szomszédos ország fővárosában több autómegosztással foglalkozó vállalat is működik. A Zipcar vállalat járműveit csak a fix állomásokról lehet kölcsönözni, a Car2Go és a DriveNow ún. free-floating flottájának tagjait viszont tetszőleges helyen le lehet parkolni.

Ugyanakkor a felmérés szerint van még hova fejlődnie a carsharingnek, hiszen Bécsben naponta átlagosan 2,5 millió alkalommal veszik igénybe a tömegközlekedést, az autómegosztás esetében ez az érték csupán hétezer. Bécs városának vezetése és a közlekedési vállalatok a tapasztalatokat összegezve minden bizonnyal igyekeznek majd még népszerűbbé tenni a megosztáson alapuló mobilitást.

Kiemelt Partnereink