Trend Az üzleti intelligencia mérhető versenyelőnyt biztosít

Az üzleti intelligencia mérhető versenyelőnyt biztosít

Gégény István | 2015.07.06 10:14

Az üzleti intelligencia mérhető versenyelőnyt biztosít

Tucatnyi éve alkalmazzák a cégek többé-kevésbé sikeresen a BI és Adatelemző módszereket. De a fejlődés eredményeképpen, ma már a BI és Analitika üzletágban is színre léptek olyan szereplők, akik mesteri szinten művelik az üzleti intelligencia és analitikafejlesztést. Az autóipari szereplők, ha nem akarnak lemaradni erről az ipart átformáló üzleti trendről, akkor az üzleti intelligencia és analitika megoldások központi figyelmet kell, hogy kapjanak a növekedési és innovációs stratégiájukban.

Hirdetés

Az utóbbi időkben az autóipari fejlesztéseket a közlekedésfejlesztés eredményei diktálják, hiszen a járműveket nem csupán egy motor, hanem egyre inkább információ és adat vezérli. Ezért az autóipari vállalatok számára létfontosságú, hogy gyors adatelemzéseket és betekintést kapjanak a beszállítói lánc minden szintjén. A business intelligence (BI), avagy üzleti intelligencia nem idegen fogalom a közepes és nagyvállalatok menedzsmentje számára, hiszen aligha létezhetnek ekkora volumenű gazdasági társaságok vállalatirányítás, minőségbiztosítási és egyéb folyamatvezérlő rendszerek nélkül.

Ma és holnap már nem egyszerűen a saját cégünk folyamatait kell lemenedzselnünk, hanem a beszállítók tevékenységére is érdemes rálátással lennünk, ráadásul a járműiparban annyi adatot bocsát ki minden egyes autó, hogy képtelenség lesz a jelenlegi rendszerek által lépést tartani az információ-áradattal – mutat rá szakportálunknak adott nyilatkozatában Saty Prakash, a BI terület szakértője, aki 1,5 éve költözött Indiából Magyarországra. – Képzeljünk el egy visszahívási esetet! Az ilyen lépések szinte egymást érik ezekben az években a globális járműiparban. Miért történt, hol keresendő az eredeti hiba, ki a felelős, melyik alkatrésszel van gond, mi jelentheti a legjobb megoldást a problémára? Csupa hirtelen felmerülő kérdés, amelyekre nagyon rövid időn belül kellene választ adni, de sajnos általában csak viszonylag hosszú idő után születik megoldás – hívja fel a figyelmet az adatspecialista.

Satya Prakash

Ám létezik ma már olyan platform, amely képes integrálni egy gyártási folyamat valamennyi elemét, és külön felelősségi szinteken gyakorlatilag azonnali, precíz elemzést tud nyújtani a CEO, a pénzügyi vezető, a minőségügyi vezető, a HR vezető és egyéb területért felelős vezetők számára a hozzá tartozó feladatok kapcsán. Interneten keresztül, akár mobil eszköz segítségével, mondjuk egy londoni tárgyalás szünetében is pár kattintással ellenőrizhetjük, hány százalékban tér el, éspedig milyen irányban a cégünk termelése a kitűzött célértéktől. Már nem kell megvárni a heti, havi, éves beszámolókat – az "itt és most" adatelemzés rengeteg időt takarít meg az autóipari döntéshozók számára.

Az eredmény: hatékonyabb működés, a problémák mélyreható, korrekt feltárása, a megoldási javaslat mielőbbi kidolgozása, és a minőségbiztosításon keresztül a vevők bizalmának elnyerése. Mindez könnyen lefordítható mérhető, pénzügyi előnyökre is, hiszen a gyorsabb reagálás, az „okos” döntéshozás drámai költségcsökkenést, profitnövekedést eredményez, és - nem mellékesen- elégedettebb beszállítói partnerkapcsolatokra tehet szert a cég.

– Az a fő előnye egy ilyen döntéshozó platformnak, hogy jórészt kiváltja az adatelemzők munkáját, hiszen maga a döntéshozó képes kontrollálni a folyamatokat. A BI platform és szoftver annyira felhasználó-barát, hogy a döntéshozó végzi gyakorlatilag önállóan az összes elemzést, és az eredményt látványos grafikonokon, diagramokon, mutatószámokon és figyelmeztető jelzéseken keresztül kapja kézhez. – mutat rá Satya Prakash. Ehhez ráadásul nem kell megválni a már meglévő információs rendszerektől, a BI szoftver ugyanis kompatibilis az összes létező vállalatirányítási, illetve önállóan használt rendszerrel, és az adatpiramis tetején elhelyezkedve nyeri ki az adatokat a különböző rendszerekből és konvertálja azokat jelentéssel bíró üzleti riportokká.

– Még a teljesen automatizált gyárakban is rengeteg üzleti döntést kell hozni, ezért egy ilyen fejlett BI eszköz óriási versenyelőnyt biztosít a tulajdonosának és a vállalati szervezetnek – zárta gondolatait a szakértő.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink