Trend Az ABB-vel kutatnak az űrben a japánok

Az ABB-vel kutatnak az űrben a japánok

autopro.hu | 2015.07.27 14:16

Az ABB-vel kutatnak az űrben a japánok

Az ABB japán űripari megrendelést kapott. A vállalat a Gosat-2 műhold legfontosabb műszerét, a Michelson-féle interferométert fogja szállítani. A legkorszerűbb technikával felszerelt műhold lehetővé teszi, hogy a japán kormány folytassa és továbbfejlessze a főbb légköri üvegházhatású gázok eloszlásának mérését.

Hirdetés

Az ABB a szállítási szerződést a Mitsubishi Electric Corporationnel fogja megkötni. A Mitsubishi a legfontosabb berendezésszállítója Japán második Greenhouse Gases Observing SATellite (Gosat-2) elnevezésű programjának, amelynek célja az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának térképezése. A Gosat-2 műhold a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Nemzeti Környezetkutatási Intézet (National Institue for Environmental Studies) és a Japán Környezetvédelmi Minisztérium közös fejlesztése. A JAXA a 2017-es pénzügyi évben tervezi felbocsátani a Gosat-2 műholdat.

A készülék a Föld felett 613 kilométer magasságban keringő műholdról készít és továbbít majd pontos magaslégköri mérési adatokat. A mérési adatok segítségével a szén-dioxid és metán globális koncentrációeloszlását kívánják feltérképezni, illetve azt tanulmányozzák, hogy miként változnak az az üvegházhatású gázok forrásai és elnyelői az idő (havi és éves szinten) és a hely függvényében. A Gosat-2, amely a Gosat-1 továbbfejlesztett változata, jelentős előrelépést hoz a tudományos megfigyelések terén, mivel olyan nagypontosságú érzékelőkkel rendelkezik, amelyekkel még pontosabb mérések végezhetők, illetve a műhold képes lesz a szén-monoxid és a finom szálló por mérésére is.

Kiemelt Partnereink