Trend A mesterséges intelligencia veszélyesebb, mint gondolnánk?

A mesterséges intelligencia veszélyesebb, mint gondolnánk?

autopro.hu | 2014.11.21 11:14

A mesterséges intelligencia veszélyesebb, mint gondolnánk?

Mi csupán kérdezzük, Elon Musk viszont állítja. Nála pedig kevesen látják tisztábban a jövőt, a technológiai fejlődés lehetőségeit. Űrhajót, szuperautót épít, de az ördöggel nem cimborálna.

Hirdetés

Vajon hány perces videót képesek/hajlandóak szakportálunk olvasói megtekinteni? Kettő, három? Legfeljebb hat? Eddig ilyen szempontok szerint szerkesztettük anyagainkat, s a jövőben is erre törekszünk. Ezúttal azonban kivételt teszünk, mert nem kevesebb, mint bő 75 perces angol nyelvű interjút ajánlunk látogatóink figyelmébe.

Merész lépésünket az a tény indokolja, hogy Elon Musk, a világ legismertebb és talán legbefolyásosabb innovátora mondja el az őt faggató beszélgetőtársnak, merre halad szerinte a világ. Önmagában az sem mellékes erénye a felvételnek, hogy eddig ismert szavain, fotóin, az általa megálmodott járműveken túl megismerhetjük magát Elon Musk személyiségét: a derűs, néha meglepően óvatosan optimista embert.

Szemtől szemben Elon Musk innovátorral - ide kattintva indítható a videó

Meg sem próbáljuk a világ egyik vezető kutatóintézete, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szimpóziumának keretében tartott beszélgetés valamennyi üzenetét kijegyzetelni, csupán néhány érdekességre hívjuk fel a figyelmet kedvcsinálóként. Amikor például a Mars meghódításáról zajlik a párbeszéd, Elon Musk hirtelen felteszi a kérdést: vajon a helyszíni hallgatóság tagjai közül kik vállalkoznának egy ilyen utazásra? Nem sokan, de néhányan felteszik a kezüket. Ki tudja, komolyan gondolják-e. Szó esik arról is, hogy a gyártástechnológia milyen kihívásokat rejteget. - Sokkal könyebb elkészíteni egy Tesla modellt, mint ugyanezt kellő minőségben sorozatgyártásba tenni. Utóbbi feladat tízszer nehezebb - mondja az alternatív hajtású "jövőautó" megálmodója.

A beszélgetés moderátora mellett a közönség tagjai is kérdezhettek a vendégtől, többen éltek is a lehetőséggel. Az egyik kérdező épp a Tesla titkát firtatta, avagy miként érhető el ekkora teljesítmény, hatótávolság annak ellenére, hogy nem növekedett meg jelentősen az autó tömege. A hatékony elektromos hajtás lényege, hogy minden részletet profin meg kell tervezni, nagyjából így összegezhető Elon Musk kissé közhelyesnek tűnő válasza. Később azért bővebben is kifejtette a "titkot", ami elmondása szerint nem más, mint nagyobb összpontosítás a hűtés tökéletesítésére.

Még fontosabb - szerintünk a leglényegesebb - az az üzenetcsoport, amelyben a techguru a mesterséges inntelligencia (AI) démoni erejéről beszél. Nem ez az első alkalom, hogy Elon Musk aggodalmát fejezi ki az AI-terület veszélyeit illetően, de talán soha nem hangsúlyozta ennyire, hogy mennyire tart a gépek ember feletti elhatalmasodásától: ha túl nagy önállóságot kapnak, szerinte akár ellenünk is fordulhatnak. Úgy látja, erős jogi, kormányzati kontrollra, nemzetközi szabályozásra van szükség, nehogy kiengedjük a szellemet a palackból.

Elon Musk szerint ez ma az emberiség előtt álló legnagyobb egzisztenciális fenyegetés. Mivel eddigi munkássága azt igazolja, hogy idealista létére igen jó a realitásérzéke, érdemes komolyan venni a szavait. Talán ezek után olvasóink is úgy látják: nem túl nagy luxus rááldozni 75 percet a vele való "találkozásra"...

Kiemelt Partnereink