Trend A kínaiak is okosautóban utaznak

A kínaiak is okosautóban utaznak

autopro.hu | 2015.08.26 09:33

A kínaiak is okosautóban utaznak

Nem kétséges: hamarosan az autók lesznek a domináns okoseszközök, magukba integrálva minden más kütyüt. A Huawei is beszállt a forradalmi folyamatba, az Audival szövetkezve tervezik a jövő járművét.

Hirdetés

Hamarosan eljön, sőt, már szinte a kapuk előtt toporog a kapcsolatban lévő autók - connected cars - kora, hiszen a járműveket egyre inkább olyan eszközökkel és alkalmazásokkal szerelik fel, amelyek képesek lesznek egymással, az emberrel és a környezetükkel is kommunikálni. Az ilyen autók biztonságosabbá tehetik a vezetést, és megoldják a városok növekvő népessége miatt felmerülő közlekedési, forgalomszervezési kihívásokat. Nem véletlen, hogy a klasszikus autógyártóük mellett egyre több techcég és okostelefont készítő vállalat lát fantáziát a járműipar kiokosításában.

– Az okostelefonok és -kiegészítők után a következő okoseszközök a járműveink lesznek. Ezért a vállalat azon dolgozik, hogy olyan hálózati kommunikációs kapacitást hozzon létre, amely ezt megvalósítja – jelezte Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója, hogy ők sem akarnak kimaradni a folyamatból.

A Huawei az új terület fejlesztésének céljával az idei év első felében számos stratégiai együttműködést kötött olyan partnerekkel, mint a Volkswagen, a Mercedes Benz, vagy az Audi. Utóbbi két gyártó az autók hálózati berendezésének részeként a Huawei által fejlesztett 4G-s kommunikációs modulokat használja majd.

2015 nyarától a Huawei legújabb partnere a kapcsolatban lévő autók kifejlesztése területén a Shanghai GM, Kína egyik legbefolyásosabb közös vállalkozása, amely a Chevrolet, Buick és Cadillac márkájú autók gyártását és értékesítését végzi a világ legnépesebb országában. A megállapodás értelmében a Huawei telematikai megoldásait a Shanghai GM járműveibe is beépítik majd a jövőben.

Az egyik ilyen telematikai megoldás a T-BOX, amely 4G hálózaton biztosítja a kommunikációt az autó és a felhő alapú számítástechnikai rendszer között. A T-BOX olyan funkciókat is ellát, mint az automatikus segítségnyújtás vészhelyzet esetén, vagy a hely alapú szolgáltatások és a geo-lokáció. Segítségével a vezető akár távolból, mobiltelefonjával is vezérelheti autója egyes funkcióit, például beindíthatja a motort vagy kinyithatja a csomagtartót.

Okoseszközzel, például okoskarkötővel kombinálva a T-BOX képes lesz arra is, hogy érzékelje a sofőr fizikai állapotát, és amennyiben valamilyen rendellenességet észlel, figyelmeztesse őt. Így például, ha a vezető fáradt, automatikus figyelmeztetést ad a rendszer, azaz segít megelőzni az esetleges baleseteket. Szívbetegeknél pedig a karkötő érzékeli, ha vezetés közben hirtelen megnő a pulzusszám, és a T-BOX-on keresztül azonnal továbbítja az információt az autónak, amely riasztást ad ki vagy automatikusan lehúzódik az útról.

Egy másik telematikai termék, az ember és a gép közötti kapcsolathoz biztosít felületet. A járműbe építhető szórakoztató és információs rendszer képernyővel, navigációs funkcióval, rádióval, illetve DVD- és CD-lejátszóval is rendelkezik. Segítségével az autó vezetője akár útközben is értesülhet a legfrissebb hírekről, foglalhat szállást vagy jegyeket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink