Trend A Teslák már ma is képesek az önálló közlekedésre

A Teslák már ma is képesek az önálló közlekedésre

Panker Gergő | 2015.03.30 10:10

A Teslák már ma is képesek az önálló közlekedésre

Elon Musk, a Tesla Motors társalapítója és vezetője szerint a vállalat autóiban már most is megtalálható az autonóm közlekedéshez szükséges technológia, az egyetlen gond csupán a biztonsággal van.

Hirdetés

Elon Musk részt vett az Nvidia GPU technológiai konferenciáján (GTC), ahol egy interjú során Jen Hsun Huang, a főként grafikus kártyákat gyártó vállalat vezérigazgatója kérdéseire válaszolt. Huang korábban bemutatta az Nvidia autókhoz kifejlesztett Drive PX modulját, amely két Nvidia Tegra X1 chip segítségével 2,3 teraflop számítási teljesítményre képes.

Az interjú során Elon Musk kiemelte: a további szenzorok mellett a megnövekedett számítási teljesítmény kulcsfontosságú szerepet játszik majd a sofőr nélküli technológia jövőjében. A Tesla vállalatnál az autók rendszeres szoftverfrissítéseket kapnak az interneten keresztül.

Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatójának kérdéseire válaszol a 2015-ös Nvidia GPU Technology Conference-en

Januárban egy frissítés segítségével javítottak a Tesla modellek gyorsulási teljesítményén, míg múlt héten Musk egy újabb frissítést jelentett be, amely tovább növeli majd a gyártó autóinak hatótávolságát. A Tesla jelenleg is az Nvidia Tegra chipkészletét használja, Huang pedig elmondta, hogy a szoftverfrissítéseknek köszönhetően a hardverkészítő vállalatnak folyamatosan a legjobbat kell nyújtaniuk.

Mindez azért nagyon fontos, mert Musk szerint már megoldották az autonóm közlekedés problémáját. Musk elmondta, hogy már tudják mit kell tenniük, és ha mindez igaz, akkor már csak a törvényhozásra, illetve fejlettebb kamerákra és az Nvidiához hasonló chipgyártókra kell várniuk, hogy felzárkózzanak.

Erősebb, kisebb hardverekre van szükség

– Az autókban található technológia folyamatosan javul – hangsúlyozta Musk. – Már most is elérhetők az aktív sebességtartó rendszerek, amelyek kamerák segítségével követik nyomon az előttünk haladó járművet. Ezen kívül figyeli a féklámpákat is, ezek a rendszerek folyamatosan egyre intelligensebbek lesznek, még a jelenlegi hardverekkel is – tette hozzá a Tesla első embere.

A Tesla autóiban jelenleg találunk 360 fokos ultrahangos érzékelőket, amelyek öt méteres távolságban képesek az előttük lévő forgalmat érzékelni, valamint egy előre irányuló kamerát és radart.

Musk szerint a Tesla már ma is képes lenne önálló közlekedésre

Musk kihangsúlyozta, hogy az autó már most is képes önmagát irányítani az autópályán, illetve sávot váltani:

– Az autonómia valós kérdése az, milyen fokú megbízhatóságra, illetve biztonságra van szükségünk – emelte ki Musk. – Az autó már a jelenlegi szenzorcsomaggal is képes az önálló haladásra, ám a megbízhatóság egyelőre nem elégséges ahhoz, hogy az autó 50 km/h-ás sebességgel haladjon egy összetett városi forgalomban, ahol a sávok nem mindenhol egyértelműek, az utcákon gyerekek játszanak, illetve az oldalirányú forgalommal is számolni kell – figyelmeztetett Elon Musk.

Elon Musk az Nvidia GPU Technology Conference-en (angol nyelvű videó)

Musk számára az igazi kihívás nem a nagy sebesség, hanem az útviszonyok komplexitása: – Az autópályán való haladás könnyű, az alacsony sebesség szintén könnyű, az igazi nehézséget a középtempójú közlekedés adja. Az igazi kihívás az, hogy egy külvárosi környezetben meghozzuk a helyes döntést a 20 és 80 km/h közötti sebességtartományban – hívta fel a figyelmet a Tesla alapítója.

Musk szerint a Tesla még a teljes automatizálást követően is fog járműveket gyártani „régimódi“ sofőrök számára. Mindez azt jelenti, hogy az ember által irányított járműveiben is elérhetővé teszi ugyanazokat a biztonsági felszereléseket, illetve szerkezeti stabilitást, mint amelyeket az önálló közlekedésre fejlesztett modellekben használ majd. Musk szerint azonban az autonóm autózás már egy „megoldott probléma“, már csak a technológia áll az utunkban. Ennek leküzdéséhez azonban még néhány évre szükség lesz.

– A távoli jövőben már csak a rosszfiúk vezetnek majd autót. Túl veszélyes. Nem várhatjuk el, hogy az emberek egy kéttonnás koporsót irányítsanak – viccelődött az interjú végén Elon Musk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink