Trend 20 elektromos buszt vesz a BKV

20 elektromos buszt vesz a BKV

autopro.hu | 2015.12.15 14:27

20 elektromos buszt vesz a BKV

A kormány ehhez 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Bár hivatalosan egy szóval sem említik a típust, magyar fejlesztésű Modulo járművek álltak aláíráskor a háttérben.

Az elektromosjármű-fejlesztésről szóló megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá. Az elektromos buszok beszerzéséhez és az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrást hazánk széndioxid-kvóta értékesítésének bevételei biztosítják.

A dokumentum aláírásakor Modulo buszok álltak a háttérben (Fotó: Dede Géza/NGM)

Az aláírt szerződés szerint a BKV 2016. május 15-ig húsz új, magyar gyártású, tisztán elektromos autóbuszt helyez forgalomba. Az alacsonypadlós, klimatizált buszok 2 tengelyes, háromfázisú aszinkronmotor meghajtásúak vagy ennél fejlettebb technológiát képviselnek majd. A megállapodásban foglaltak szerint a BKV vállalja, hogy megépíti a buszok üzemeltetéséhez szükséges töltőállomásokat, és gondoskodik a járművezetők és karbantartók képzéséről is – közölte a tárcavezető.

A budapesti új autóbusz-flotta mintaprojektet csak az első lépések egyikének nevezte Varga Mihály, hozzátéve: az üzembe helyezés és a működtetés során gyűjtött tapasztalatok értékelését követően az elektromos buszok még szélesebb körben, akár országos szinten is forgalomba állhatnak majd.

Kiemelt Partnereink