Autopro Blog Tehetséggondozás a küldetésünk

Tehetséggondozás a küldetésünk

Pup Dániel | 2015.05.04 10:19

Tehetséggondozás a küldetésünk

Jókor, jó időben érkeztem a Széchenyi István Egyetemre, tenni akaró és merőben új szemléletet képviselő oktatók, szerencsémre mára kollégák közé.

Hirdetés

Már hallgatóként is csak az a cél lebegett előttem, hogy ne hagyjam nyomtalanul hátra az egyetemet, ne legyek én is csak egy a sok közül. Azóta is a leendő hallgatóknak minden fórumon azt mondom, vegyenek részt valamilyen hallgatói szervezet munkájában, akarjanak tanulni és merjenek tenni valamit, ami által fejlődhetnek, amivel kiemelkedhetnek a többiek közül. Lehet ez a Hallgatói Önkormányzat, vagy bármilyen más szakmai hallgatói szervezet, versenycsapat is. A lényeg és szerintem a legfontosabb, hogy ha valaki elkezd valamit, akkor azt csakis teljes odaadással tegye, másképp nincs értelme.

Én is így tettem, amikor 2005-ben néhány társammal közösen a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék támogatásával megalapítottuk a SZEnergy Team alternatív járműfejlesztő csapat elődjét. 2008-ban még csak nyolcan voltunk, de elhivatottságban nem szenvedtünk hiányt. Néhány hazai versenysiker után egy évig éjjel-nappal dolgozva sikeresen vettük az első igazán komoly mérnöki akadályt. Napelemes városi járművet fejlesztve megnyertük a Shell Eco-marathon Europe üzemanyag-takarékossági versenyt a franciaországi Nogaro városában.

A SZEnergy Team egyik sikerét ünnepli a csapat - Pup Dániel a kép jobb szélén áll

Azóta is minden évben már a versenyről hazafelé utazva végig ötletelünk a szükséges fejlesztésekről, a következő 12 hónapon át szüntelenül ismét annak a dobogón tölthető egy percnek a halovány esélyéért dolgozunk. Az évek során sokat fejlődtünk, mára nyolc elkészült járművel és rengeteg versenysikerrel büszkélkedhetünk – nagyszerű dolog, hogy ennek a mai napig részese, formálója lehetek. 2011-től a Széchenyi István Egyetem által életre hívott Járműipari Kutatóközpont (JKK) is felkarolta munkánkat, olyannyira, hogy a SZEnergy csapat tagjai közül kilencen integrálódtunk ide, immár főállású kutatóként vagy oktatóként dolgozva különböző hibrid és elektromos járművek fejlesztését támogató kutatásokon. A JKK emellett számos tehetséges hallgatónak biztosít gyakorlati helyet, akik nagy része a csapatunkból kerül ki. Szerintem a Széchenyi István Egyetem kiemelkedő alapképzést és megfelelő szemléletet ad, a gyakorlatorientált képzés pedig a legfontosabb. Küldetésünknek érezzük, hogy ebben segítsük az egyetem munkáját, ahogy egykor nekünk is segítettek lelkes oktatóink.

Egykori csapattagjaimmal, mára kollégáimmal végzett tehetséggondozást segítő munkánk értelmének legszebb visszacsatolása, hogy hallgatói toborzónapokon úgy jönnek oda leendő diákok: hallottunk a SZEnergy csapat eredményeiről, gondoltuk, ha itt ilyen lehetőségeik vannak a hallgatóknak, akkor ez biztos jó egyetem lehet. Úgy érzem, az ilyen dolgok azok, amikért érdemes ezzel foglalkoznom.

Nincs szebb és motiválóbb cél egy hallgató számára sem, mint részt venni egy világversenyen, megküzdve más főiskolák, egyetemek hallgatóival. Ezek az élmények tapasztalatok élete végéig elkísérik, nevelik az embert. Csapatunkat öt éve vezetem, közben rengeteg hallgatót láttam felnőtté és mérnökké válni. A rengeteg gyakorlati tapasztalat mellett ez a csapatmunka életre szóló kompetencia-fejlesztő tréning is számunkra.

Mindegy, hogy Formula Student, Pneumobil vagy Shell Eco-marathon, és mindegy hogy mérnök, közgazdász, mindenki meg tudja találni a helyét és fejlődhet, aki egy ilyen hallgatói csapatban dolgozik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink