Autopro Blog Hogyan lesz a hallgatóból jó mérnök?

Hogyan lesz a hallgatóból jó mérnök?

Sípos Petra | 2015.04.27 15:06

Hogyan lesz a hallgatóból jó mérnök?

A csapattá kovácsolás, szervezeti felépítés a kulcsszó minden esetben – ez adja az alapját egy-egy felsőoktatási járműépítő projektnek.

Hirdetés

Az előttem szólók már szinte teljesen összefoglalták, milyen lehetőségekkel bírunk mi, akik szabadidőnket a jövőnknek szentelve hosszú estéket töltünk a műhelyben, számítógép előtt, hogy megfelelően elkészüljön az üzemanyag-takarékos járművünk, a levegővel hajtott pneumobilunk, vagy a formula autónk.

Úgy látom, egyre több olyan projekt van, amely arra ösztönzi a hallgatókat, hogy kipróbálják magukat ilyen csoportmunkában. Öt évnyi projektmunka világossá tette számomra, hogy milyen komoly feladattal állunk ilyenkor szemben. Aki nem fél évre tervez egy ilyen projektben, annak nagyszerű lehetőségei adódhatnak a szakmáján belül. A csapattá kovácsolás pedig megadja azt a lendületet, amely az első tervektől az utolsó futamot követően további fejelsztésre készteti a konstruktőrt.

Az Óbudai Egyetem OECO csapata a Techtogether Automotive Hungary 2014-es versenyén - Sipos Petra balról a második

Nos, a recept alapjai megvannak, ám lehet még kicsit fűszerezni a főzetünket. A szponzorációs feladatok, a háttérben aktívan tevékenykedő menedzsment képes összehozni a felsőoktatási intézményt és a vállalati, kisvállalkozói köröket. Ha elég ügyesek vagyunk, így elhelyezkedhetünk álmaink multijához, vállalkozásához, de lehet belőlünk akár saját mérnökiroda tulajdonosa is. Számomra nagy lendületet adott, hogy az első pár év után kiröppenő hallgatók ott és olyan pozícióban találták meg a helyüket, amelyet elképzeltek, miután az egyetemi csapatukban keményen dolgoztak. Ezért úgy gondolom, nagyon is érdemes minél több energiát belefektetni az ilyen projektekbe.

Szerintem ezt a gyakorlatközpontú tevékenységet érdemes lenne még ismertebbé tenni. Kell egy olyan közösség, amely összefogja ezeket a kezdeményezéseket, az információáramlás támogatása mellett akár fizikailag is mérhető segítségnyújtást tesz lehetővé. A hallgatói járműfejlesztési projektek világát akár sajátos gyakorlatorientált képzésnek is titulálhatjuk, ezért mindenképp érdemes a felsőoktatás ezen területét is fejleszteni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink