Autopro Blog Az utolsó emigráns azért kapcsolja majd le a villanyt

Az utolsó emigráns azért kapcsolja majd le a villanyt

Gégény István | 2015.05.12 09:38

Az utolsó emigráns azért kapcsolja majd le a villanyt

A kivándorlási helyzet nem egyszerűen drámai, nincs is már értelme vészharangot kongatni. Mindenki tudja, hogy hatalmas baj van. Vajon kinek kellene megoldania a problémát?

Hirdetés

"Főnök, van egy perce? Képzelje, találtam egy nagyszerű befektetési célterületet! Olcsó és minőségi a munkaerő, logisztikailag prímák az adottságok, olyan állami támogatás kíséretében tudnánk beruházni, hogy vétek lenne kihagyni a ziccert. Mondjuk, van egy apró bökkenő. Szabad munkavállalóból kifogyott az az ország, ráadásul a lakosság egytizede mielőbb lelépne onnan." A multinacionális vállalat stratégiai igazgatójának szája szélén apró mosolyféle jelent meg, amellyel diszkréten jelezte: értékeli beosztottja buzgóságát. Majd fogta az asztalára letett tervet, s gyakorlott mozdulattal megetette vele az iratmegsemmisítőt.

Magyarország meggyőződésem szerint nem a munkaerőből fogyott ki, hanem az önhitelességből, a vízióból. Illetve vízió van bőven raktáron, de életképes, vonzó alternatívát nem nagyon találni a polcokon. Ez az ország a Tárki legutóbbi felmérése alapján azt üzeni saját magának: semmi értelme jövőt építeni itt, ideje mielőbb lelépni. Soha nem akart még a megkérdezettek tizede kivándorolni – a mutatók szerint olyan csúszós lejtőre tévedtünk, ahonnan nehéz visszafordulni.

Nem szimplán több fizetésre, jobb munkafeltételekre van szükség, hanem arra, amiből majd ezek is következnek: társadalmi szintű bizalomépítésre. Hogy ennek a nemzeti önbizalomnak a hiánya politikai, szociológiai, demográfiai, korszellemből fakadó okokból alakult-e ki, a szakértők biztosan jót tudnának vitatkozni róla. Egy biztos: másokra mutogatás helyett mindenkinek akad tennivalója, hogy megállítsuk a menekültáradatot. Mármint azt a tömeget, amely bárhol máshol szívesen élne, kivéve Magyarországot.

Szép dolog a hazaszeretet, ám ahhoz, hogy a következő generációk is magukévá tegyék ezt az eszmét, szerethető hazára van szükség. A jelek szerint Magyarország sokak szemében ma nem szerethető otthon, inkább olyan tábor, ahol elvagyunk egy darabig, de ha jobb lehetőségünk kínálkozik, indulunk tovább. Talán még messze vagyunk ennek realitásától, ám gondolatban nem árt felidéznünk az ideiglenes szállások ajtajának belső oldalán olvasható feliratot: kérjük, aki utolsóként távozik, kapcsolja le a villanyt!

Ugye, belegondolni is rossz? Ugye, nem akarjuk, hogy valósággá váljon?

Kiemelt Partnereink