Autopro Blog A pályaorientáció nem gyerekjáték

A pályaorientáció nem gyerekjáték

Techman | 2015.07.29 10:26

A pályaorientáció nem gyerekjáték

Egy gyerekjáték viszont igencsak hasznos eszközként szolgálhatja a pályaorientációt. A felismerés nem újdonság, ám a kiaknázható lehetőségek száma közelít a végtelenhez.

Hirdetés

Sokunk kedvenc játéka volt gyermekként a Lego építőcsalád. Talán azért is érhetett el kimagasló népszerűséget a termék, mert bár konkrét alkotásokat is készíthetünk általa, legyen szó épületről, járműről, bolygóról, állatfiguráról, az elemek variálhatósága tág teret enged a képzeletnek, az egyéni kreativitásnak. Valószínűleg ezért sem kopott ki mind a mai napig a boltok polcairól a márka, sőt, egyre újabb, naprakészebb érdekességekkel rukkolnak elő a játékos termékfejlesztők.

Itt van például ez a Mercedes-Benz teherautó, egészen pontosan az Arocs 3245-ös modell hű mása. Pontosan, élethű – ezek a szavak itt szó szerint értendők, kis túlzással szinte csak a méretarány és a felhasznált anyagok különböznek. A 2793 darabból összeépíthető jármű külön-külön rugózó kerekeket, mozgatható markolót, nyitható ajtókat, valamint működő kitámasztókat kapott, a hengerek mozgatásáról pedig a Lego által újonnan fejlesztett Pneumatic 2.0 rendszer gondoskodik.

Elkészülése után 54 centiméteres hosszához 14 centis szélesség és 31 centis magasság társul. Mivel ez a modell is a Lego Technic csoportjába tartozik - annak jelenlegi legkomplexebb tagja -, más jármű is összeépíthető belőle.

A játékmárka ezen erényét használta ki az a spanyol fiatalember, aki egy másik német márka, a BMW új üdvöskéjét alkotta meg kicsiben, ám működőképesen. A BMW i8 Spyder házilag összekalapált kistestvére 46 centiméter hosszú, 1,9 kilogrammot nyom, a végsebessége pedig szerény óránkénti 4 kilométer. Viszont a hajtása teljesen elektromos.

A játszadozás ott válik komoly foglalkozássá, hogy ezen demonstrációs eszközök révén idejekorán rákanyarodhat a potenciális járműipari munkaerő figyelme a mobilitás érdekességeire, és nem pusztán a végtermékkel találkoznak a modellépítők, hanem amolyan házi, mini gyárként közvetlen tapasztalatot szerezhetnek a gyártás, minőség-ellenőrzés, hibajavítás, optimalizálás területén.

Nagyon is megéri minél több autógyártónak mielőbb beszállnia a játékos bizniszbe, mert ki tudja, mire egy gyerek eljut az érettségiig, talán már rég tudja, hogy melyik vállalatnál akar elhelyezkedni. Hiszen az az „övé”, együtt nőttek fel.

Kiemelt Partnereink