Techtogether Győri középiskolások: egy nap elektromos autót építünk majd

Győri középiskolások: egy nap elektromos autót építünk majd

Barkovits Bálint | 2016.04.18 13:25

Győri középiskolások: egy nap elektromos autót építünk majd

Proaktív hozzáállás, izgalmas feladatok, jobbnál jobb kérdések – ezt tapasztaltuk a Techtogether Junior Győr rendezvényen. Még a kisebb, általános iskolás diákok is felkészülten érkeztek, és igyekeztek kihasználni a különleges nap pályaorientációs oldalát is. Mi is körbejártunk és kérdezősködtünk, ki milyen tapasztalatokat gyűjtött.

Hirdetés

Elsőként a győri Krúdy Gyula Gimnázium kilencedikes tanulóit interjúvoltuk meg: a vállalatok képviselőinek jelenléte számukra elsősorban a nyelvtudás fontosságára hívta fel a figyelmet. Bár még éveik vannak, hogy eldöntsék, milyen irányba tanuljanak tovább, elmondásuk szerint többen is elgondolkodtak, hogy a műszaki pályát válasszák.

A továbbtanuláshoz jóval közelebb állnak a Kazinczy Ferenc Gimnázium 11. osztályos tanulói: közülük már többen is kiforrott elképzelésekkel rendelkeznek - a BME vagy a Széchenyi István Egyetem gépészmérnöki karát vennék célba. Többeknek is megtetszett a kiállított, egyetemisták által épített elektromos autó, motivációjukat erősíti, hogy „egy nap akár ők is építhetnek egy ilyet.”

A Kazinczy versenyzői

Többek véleményét egyesítette a műszaki pálya iránt érdeklődő révais Knoll Ágoston: számára a Techtogether Junior utáni következő lépcsőfokot a vállalatlátogatások jelenthetnék, ahol a kevésbé veszélyes gépek irányítását akár ki is próbálná.

Knoll Ágoston (balra) szívesen venne részt gyárlátogatáson

Természetesen nem csak a diákokat, hanem a kitelepült vállalatok, iskolák képviselőit is szóra bírtuk. A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola végzős, kísérőként érkező diákja szerint fiatalabb társai számára nagyon érdekes a rendezvény. Úgy látja, a program célja inkább a vállalatokkal való kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése, hiszen Győr környékén nem nagyon kell győzködni a fiatalokat, hogy a műszaki pályát válasszák. Ezt támasztja alá a Jedlikben induló műszaki osztályokba való túljelentkezés is.

A Jedlik látványos Star Wars szereplőket mutatott - műszaki szemszögből

Az autógyártók számára főként műanyag alkatrészeket szállító Rehau-Automotive Kft. képviselője szerint a diákok nagyon jó kérdésekkel érkeztek, felkészülten vágtak neki a napnak. Bár az ismeretterjesztő műsorok segítségével ma már mindenki beleláthat az ipar mindennapjaiba, a Techtogether Junior Győr játékos formában kézzelfoghatóvá varázsolja a termékeket, gyártóeszközöket – mondták.

Tudták? A fényszórómosó helyére vezetett sűrített levegővel szappanbuborékot is lehet fújni

A Borsodi Műhely Kft. standja előtt nekünk is várakozni kellett, hogy megkérdezhessük, hogyan látják a jövő munkavállalóit. A vállalat dolgozói szerint fontos, hogy a bátor fiatalok pörgős gondolkodásmódját a cégek integrálni tudják szervezetükbe. A Borsodi Műhely bizonyította, hogy képes a fiatalok fejével gondolkodni: ők maguk is a gyárlátogatást tartják a fiatalok műszaki pályára terelésének következő állomásának, ezért a kísérő tanárok névjegykártyát, ezzel együtt a vállalati látogatás megszervezésére is lehetőséget is kaptak.

A Borsodi Műhely Kft. standja
Hirdetés

Kiemelt Partnereink