Szolgáltatók Összefogással könnyebben pályára állíthatók a fiatalok

Összefogással könnyebben pályára állíthatók a fiatalok

autopro.hu | 2015.05.14 14:36

Összefogással könnyebben pályára állíthatók a fiatalok

A 2008-ban alakult Professio Klaszter célja a fémipari szakmák népszerűsítése, a kapcsolódó képzések és gyakorlati lehetőségek fejlesztése. A cégtársulás fontos szerepet vállalat a győri Techtogether Junior rendezvény megvalósításában.

Hirdetés

Képzeletben egészen a globális gazdasági válság előtti időkig utazunk vissza Horváth Szabolccsal, a klaszter elnökével. Akkoriban a vállalkozások nagy részének nem voltak komoly gondjai: megrendelés volt bőven, a szükséges eszközök is rendelkezésre álltak, a munkaerő viszont már akkor is „hiánycikk” volt a piacon. Míg a nagyvállalatok házon belül képesek voltak reagálni a helyzetre, a kkv szektor tagjai felismerték, hogy saját erőből nem tudnak hatékony lépéseket tenni hosszú távú fennmaradásuk, az utánpótlás biztosítása érdekében. A témát érintő, jövőtervező dialógusok mentén jött létre a Professio Klaszter, amely néhány évig a tagok saját befizetései mellett kormányzati támogatással működött, azonban immár öt esztendeje saját erőből tartja fenn magát, szervezi programjait, kampányait.

Horváth Szabolcs, a klaszter elnöke Jankovits Richárddal, a Jankovits Hidraulika stratégiai, jogi és HR-vezetőjével értékeli a Techtogether Junior pályaorientációs versenyen részt vevő diákok teljesítményét

A kezdetben főként szakmunkásokra koncentráló tevékenység idővel a mérnöki területeket is felkarolta. Április végén újabb megállapodást kötöttek, immár a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara is partnereik közé tartozik, hiszen a személyügyi, sőt, ergonómiai, munka-egészségügyi szakmákra is kiterjed a figyelmük.

A Professio Klaszter fontosnak tartja, hogy a fiatalok nyelvén szóljon a fiatalokhoz, ezért játékos feladatokkal, a szakmák érdekességeivel fordulnak a diákokhoz különböző pályaorientációs rendezvényeken, Vidám hangulatú kisfilmek útján is népszerűsítik az egyes szakmákat, legyen szó forgácsolásról, CNC gépek működéséről. Előfordult, hogy a Kutatók Éjszakája során többmilliós CAD szoftvereket mutattak be 8-10 éves diákoknak, akik lelkesen fedezték fel a számukra új világot.

– Eddigi törekvéseink értékes koncentrációját fedeztük fel a Techtogether Junior kezdeményezésben, ezért kapcsolódtunk be aktívan a szervezésbe – nyilatkozta magazinunknak Horváth Szabolcs. – Úgy látjuk, a mai fiatalok valamiért nagyon szeretnek versenyezni, ilyen keretek között többet tudnak kihozni magukból. Mind a szervezésben, a győri oktatási intézményekkel, a vállalatokkal és a megyeszékhely vezetésével kiépült kapcsolatrendszerünk bevonásával, mind támogatóként segítettük ennek a hasznos programnak a sikeres megvalósítását. Már a helyszínen is érdeklődtem, s utólag is azt mondhatom, rendkívül pozitívan értékelték a cégek és a különböző szervezetek a Techtogether Junior eredményességét. Külön rámutattak a kiállítók, hogy jóval több volt a standoknál megjelenő valós érdeklődők száma, mint amire előzetesen számítottak. Örömmel tapasztaljuk, hogy az ország más térségeiből is kaptunk azóta megkereséseket, hogy hasonló programot szervezzünk náluk. A középiskolások mellett más korosztályok felé is érdemes lenne megnyitni a bekapcsolódás lehetőségét. A fő üzenete ennek a rendezvénynek és a Professio Klaszter létének egyaránt, hogy összefogással sokkal eredményesebben enyhíthetjük a szakemberhiányt – összegezte véleményét a klaszter elnöke.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink