Szolgáltatók Összefog a legnagyobb német szakszervezet és a Vasas

Összefog a legnagyobb német szakszervezet és a Vasas

MTI/autopro.hu | 2016.01.14 14:16

Összefog a legnagyobb német szakszervezet és a Vasas

Internacionális partnerségi irodát (TPI) nyitott Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség Győrben. Magasabb béreket, jobb munkakörülményeket tűzött ki célként a két szervezet. A tanácsadással és képzéssel foglalkozó iroda működésével a magyar munkavállalók érdekeinek erősödését remélik.

Hirdetés

Wolfgang Lemb, az IG Metall elnökségi tagja és ügyvezetője elmondta: a cél az, hogy minden munkavállaló meg tudjon élni a béréből, jó körülmények között dolgozhasson és minőségi terméket gyártson. Mint fogalmozott, a termelés ma egy globálisan integrált értékteremtési lánc, ezért globálisan kell tekinteni az iparra is, főként az autóiparra, mert így lehet előbbre lépni - fűzte hozzá.

Példaként hozta fel, hogy nemrég egy, az Amerikai Egyesült Államokban működő autóipari szakszervezettel, az UAW-vel közösen is nyitottak egy partnerségi irodát, hogy az ottani és a németországi jó tapasztalatokat összegyűjtsék, és alkalmazzák.

A győri irodában heteken belül elinduló munkáról elmondta, hogy mindenképpen a helyi feltételekből fognak kiindulni, a két ország jó tapasztalatait most gyűjtik össze. Ezek alapján készítenek munkatervet a leendő oktatási és tanácsadási területekre. Szeretnék többek között bevezetni a Németországban már jól működő úgynevezett partnerségi részvételi munkát a szakszervezeteknél, emellett megmutatni, hogyan lehet a bizalmi struktúrát erősíteni, hogyan lehet egy termelő egységben munkatervet kidolgozni és elérni, hogy jobbak legyenek a munkakörülmények és a bérek.

Klaus Mittermaier, az Audi AG összüzemi tanács ügyvezetője, Wolfgang Lemb, az IG Metall elnökségi tagja és ügyvezetője, Molnár Ákos, a Vasas Nyugat-Dunántúli regionális ügyvivője és Balogg Béla, a Vasas elnöke

– A multinacionális cégek átlépték a nemzethatárokat és a profit maximalizálása érdekeben a globalizáció előnyeit igyekeznek minél jobban kihasználni. A projekt célja, hogy mi, a szakszervezetek is kihasználjuk ezeket a lehetőségeket és a német példákat felhasználva Magyarországon, a helyi sajátosságokhoz igazodva újszerű tagszervezési, tagmegtartási tevékenységet vezessünk be. AZ IG Metall segítségével megerősítjük az autóipari értékteremtési lánc mentén, elsősorban az Audi, majd remélhetőleg az Mercedes beszállítóinak körét. Ezzel minden korábbinál hatékonyabban tudjuk majd képviselni tagjaink érdekeit – mondta el a sajtótájékoztatón Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. – Egy erős szakszervezeti mozgalom sikeresebben fel tudna lépni a munkakörülmények javításáért és a bérek emeléséért, amelyek jóval elmaradnak a külföldi anyavállalatok dolgozóinak bérétől.

Kifejtette: Magyarországon közel 750 autóipari cég van, ahol mintegy 130 ezer ember dolgozik. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az itthoni munkakörülmények, bérek és juttatások legalább megközelítsék a német munkavállalókét.

Klaus Mittermaier, az Audi AG összüzemi tanács ügyvezetője jó példának nevezte az együttműködést. Elmondta, hogy a Volkswagen és az Audi-konszerneken belül jó a nemzetközi együttműködés, folyamatosan egyeztetnek egymással. A munkaadók és a munkavállalók között is jó az együttműködés - fogalmazott -, ugyanakkor meglátása szerint erős szakszervezeti együttműködéssel már a beszállítói kört is el lehet érni. Tanulni szeretnének egymástól, és igazságos, tisztességes platformot akarnak létrehozni minden munkavállaló számára - tette hozzá.

Az IG Metall a világ egyik legnagyobb szervezett munkavállalói képviselete, 2,25 millió taggal rendelkezik az autóiparban, illetve az elektromos, a textil, illetve a műanyag iparban, az információs és kommunikációs technológiai ágazatokban.

Balogh Bélával készült interjúnkat hamarosan közöljük.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink