Szolgáltatók Ésik Róbert: Magyarország felkészült a járműipar további bővülésére

Ésik Róbert: Magyarország felkészült a járműipar további bővülésére

Gégény István | 2015.03.24 07:41

Ésik Róbert: Magyarország felkészült a járműipar további bővülésére

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökével az általuk szervezett, kimagasló érdeklődést hozó járműipari konferencia és Az Év Befektetője díjak átadása kapcsán beszélgettünk a hazai iparág jövőjéről.

Hirdetés
Ésik Róbert

– Sikeres év áll a magyar járműipar mögött. Megmarad-e vajon 2015-ben is a lendület, mit tesz ennek előmozdításáért a HIPA?
– A tavalyi esztendő valóban nagyon sikeres volt a magyar járműipar szempontjából. Elég csak két adatra tekintenünk: immár 27,4 százalékát adta ez az iparág a teljes feldolgozóiparnak, illetve több mint 132 ezer embernek ad munkát a szektor, ami 15 százalékosnál is nagyobb növekedési ütemet jelent 2013-hoz viszonyítva. Ezek a számok jól mutatják, mennyire dinamikusan bővült ez a szektor, amelynek nem csak a mérete adja a fontosságát, hanem az is, hogy olyan ágazatról beszélünk, amelynek rendkívül kiterjedt a beszállítói hálózati rendszere. Ezáltal, ha egy nagy autóipari beruházásról beszélünk, annak a járulékos hatásain keresztül a magyar kis- és közepes vállalkozások is lehetőségekhez juthatnak. Egészen konkrétan az ágazatra jellemző foglalkoztatási multiplikátor szám 2,35, ami azt jelenti, hogy 100 új járműipari munkahely közvetlenül vagy közvetve 235 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá. Ami a 2015-ös esztendőt és az idei feladatokat illeti, egyrészt látható, hogy a nagy autógyártók optimistán, pozitívan állnak hozzá ehhez az évhez. A HIPA által kezelt beruházások kapcsán elmondhatom, hogy jelenleg 109 különböző projektet kezelünk, amelyek mind jövőbeni beruházáshoz kapcsolódnak. Ebből 21 az autóipari projektek száma, amelyek 3600 új munkahely létrejöttét jelentenék, amennyiben minden a jelenlegi ismereteink szerint valósulna meg. Egy sikeres esztendő után tehát újabb olyan év kezdődött el, amely számos lehetőséget tartogat a magyar járműipar számára.

Március 19-én adták át az Év Befektetője díjakat a Befektetői Gálán. A nyolc kategóriában kiosztott elismeréssel a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA azokat a cégeket díjazta, amelyek a tavalyi év beruházási döntéseivel és eddigi elkötelezett magyarországi tevékenységükkel kiemelten járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez. Az Apollo Tyres Kft. és a Hajdu Autótechnika Zrt. mellett a gálán díjat vehetett át az év legnagyobb volumenű bővítéséért a Denso Gyártó Magyarország Kft., valamint az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalataként az Autoliv Hungary Kft. is.

– A jövőre vonatkozó beruházásokhoz kapcsolódva látható, hogy folyamatosan érkeznek befektetések külföldről, elég csak az immár konkretizálódott amerikai fejlesztésekre vagy a még részben ismeretlen cégekhez kapcsolódó japán törekvésekre gondolnunk. A 21-es szám, amit említett, azt foglalja magában, hogy hamarosan újabb hasonló bejelentésekre számíthatunk?
– Így van. A járműiparhoz kapcsolódó legfrissebb, 12 milliárd forint összértékű beruházásként örömmel említhetem a Schaeffler csoporthoz tartozó, gördülő csapágyakat gyártó FAG debreceni fejlesztését. A német autóipari cég befektetése 72 új munkahelyet teremt. A HIPA munkatársaiként azért dolgozunk minden nap, hogy az ilyen projektek száma egyre növekedjen, és minél nagyobb arányban számunkra pozitív döntés is szülessen ezekkel kapcsolatban. Meggyőződésem, hogy lesznek sikeres járműipari projektek ebből az említett körből. Sőt, akár további beruházások is képbe kerülhetnek, hiszen változó az ilyen projektek átfutási ideje, amely akár 4-5 hónap, de akár 2-3 év is lehet. Előfordulhat, hogy a hamarabb megszülető döntések közül olyan beruházást is bejelenthetünk idén, ami ma még nincs a látóterünkben.

– Rendre felmerül a kérdés, hogy érkezhet-e hazánkba újabb OEM vállalat? Elférne-e, megtalálná-e a számításait Ön szerint még egy további autógyártó Magyarországon?
– Annyit biztosan mondhatok, hogy a HIPA felkészült mind kisebb, mind nagyobb járműipari projektek kezelésére. Legyen szó akár 10 hektáros, akár 600 hektáros területi igényről, minden megkereséskor igyekszünk a legmegfelelőbb lehetőséget felmutatni, s bízunk a beruházó pozitív döntésében. Ha tehát van ilyen igény, annak mind a HIPA, mind Magyarország meg tud felelni.

Ésik Róbert köszöntötte a HIPA által szervezett járműipari konferencia résztvevőit

– Minek tudja be a HIPA által szervezett, március 10-én tartott járműipari konferencia iránti kimagasló érdeklődést?
– A tavalyi kezdés után immár második alkalommal szerveztük meg ezt a rendezvényt. Úgy gondoljuk, hogy ennek a szektornak akkora súlya van a magyar gazdaságban, hogy legalább évente egyszer szükség van ilyen seregszemlére, egy járműipari csúcstalálkozóra, amikor a különböző autóipari cégek összegyűlnek és eszmét cserélnek. Úgy látszik, a HIPA elképzelése találkozott a piac igényeivel. Örülünk, hogy idén többen jöttek el, mint tavaly – jövőre valószínűleg újra kell gondolnunk a helyszínt illetően az adottságokat, hogy minden regisztrációt gond nélkül fogadni tudjunk. Bízom benne, hogy a megkezdett hagyomány folytatódni fog a következő években is.

Kiemelt Partnereink