Szolgáltatók Zöld autózás idehaza: szép elképzelés, hiányos megvalósítás

Zöld autózás idehaza: szép elképzelés, hiányos megvalósítás

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.01.07 15:59

Zöld autózás idehaza: szép elképzelés, hiányos megvalósítás

Elektromos autókat több márka is kínál, bárki bemehet a szalonokba és kis szerencsével akár raktárról is hozzájuthat egyhez. Ha kéri, zöld színű rendszámmal veheti át, amivel használhatja a buszsávokat, ingyen parkolhat, feltéve, hogy használni is tudja az autóját. Az otthoni és a munkahelyi lassú töltésen kívül ugyanis sok más lehetősége akkor sincs az innovációra fogékony, kellően környezettudatos felhasználónak, ha hajlandó kifizetni az elektromos autók ma még borsos felárát. Hiába vannak ugyanis kellő médiafigyelem mellett átadott gyorstöltők, azok használata finoman fogalmazva is nehézkes.

Hirdetés

Elektromos – de akár tölthető, azaz plug-in hibrid – autóval járni ma még kevesek kiváltsága, lehetősége, de az ő kedvüket is hamar el lehet rontani a töltőhálózat használhatatlanságával. Lassú töltőből, amivel órákba – akár 8-10-be –is beletelik teletankolni az autókat, ugyan ha nem is sok, de a jelenlegi elektromos autó penetrációhoz elegendő van és nem csak Budapesten, viszont ezek igénybevétele kevéssé életszerű az autók tényleges használata során – írja a Portfolio.hu.

Az ilyen autók ugyanis pont azokban tulajdonságaikban jobbak a hagyományosoknál, amit a lassú töltés ellehetetlenít. Nevezetesen a rövid városi utak megtételére ideálisak, amikor a hideg belső égésű motorok még magasabb kibocsátást produkálnak, jobban is kopnak, míg az elektromos járművek helyi szinten semmit. Mivel télen a fűtés is jelentős energiamennyiséget igényel, így a hatótávolságuk jelentősen az elméleti maximum alatt marad, tehát sok esetben szükséges egy gyors – körülbelül 30 perces – töltés. Már ha van hol!

Kétségkívül jó a zöld autózás marketingje

Budapesten és a közvetlen környezetében jelenleg hat teljesen nyilvános ilyen töltőpont létezik, melyek közül egyet sikerült használni az újév első napjaiban. Kettő sajnos kívül esett az elérhetőségi határon, bár azok is működőképesek voltak (Istenhegyi út, Liszt Ferenc Repülőtér parkolója).

A témát illetően szakportálunk közvetlenül is szerzett élményeket, itt olvasható a nem túl szívderítő beszámoló.

Kiemelt Partnereink