Szolgáltatók További 1,25 milliárdot költenek az útdíj rendszerére

További 1,25 milliárdot költenek az útdíj rendszerére

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.02.17 09:26

További 1,25 milliárdot költenek az útdíj rendszerére

Bár már véglegesnek lett nyilvánítva a koncepció, az ellenőrzés szigorításához szükség lesz újabb beszerzésekre.

Szigorítják az ellenőrzést a januári türelmi idő után a fizetős utakon. A díjköteles hálózat év eleji kiterjesztésével párhuzamosan a kormány 1,25 milliárd forintot különített el az útdíjszedési és -ellenőrzési rendszerek fejlesztésére. Ez legalább a másfélszerese a rendszer átalakítását előkészítő szakértők tanulmányában szereplő összegnek - írja a nol.hu.

Az útdíjfizetés ellenőrzését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából kidolgozó Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) tavaly tavasszal még merőben másként képzelte el, mint a díjszedéssel és a bliccelők kiszűrésével foglalkozó Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a hálózat kiterjesztése után. A korlátozott jövőbe látás a lap szerint nem meglepő, hiszen a díjstratégák azt sem találták el, a kormány 2015-ben valójában milyen díjszedés mellett szeretné vonzóbbá tenni a gyorsforgalmi utak használatát. Az általuk kidolgozott nyolcféle opció megismerése után legalábbis a döntéshozók januárban egy kilencediket választottak.

A NÚSZ-nál közölték: a kormányhatározatban biztosított 1,25 milliárd forintot portálépítésekre és az értékesítési, ellenőrzési rendszerek fejlesztésére fordítják.

Kiemelt Partnereink