Szolgáltatók Tovább növekszik a horvát olajóriás

Tovább növekszik a horvát olajóriás

MTI | 2016.02.24 14:05

Tovább növekszik a horvát olajóriás

Csökkent az INA vesztesége, a cég szerdai jelentése szerint az összes bevétele tavaly 18,86 milliárd kuna (766,5 milliárd forint) volt, ami 21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van és a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.
A 2015-ös tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti (EBITDA) eredménye 669 milliárd kuna volt, ami 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalat 2015-ben 1,650 milliárd kunát fektetett be.

Az INA 1,42 milliárd kuna veszteséget termelt tavaly, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Rendkívüli tételek nélkül viszont már pozitív, 58 millió kunás profitot ért el a vállalat. Az INA tájékoztatása szerint elsősorban a nyersolaj árának csökkenése és a szíriai válság miatti értékleírások okozták a veszteséget.

A kedvezőtlen hatások ellenére a kutatási és termelési részleg 6 százalékos szénhidrogén-kitermelés növekedést ért el. A jelentés szerint a termelés optimalizálása és további mezők feltárása a Horvátországban kitermelt kőolajmennyiség-feldolgozás több mint 20 százalékos növekedéséhez segített.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint a tavalyi év kihívás volt az olajipari vállalatok számára, de a kedvezőtlen hatások ellenére az INA-nak sikerült 9 százalékkal megnövelnie a tisztított EBITDA eredményét. A nettó eredményt ugyanakkor nagymértékben befolyásolta az év végi 1,2 milliárd kuna értékcsökkenés. A legnagyobb értékcsökkenés a kutatási és termelési területen történt, főleg az INA szíriai olajmezőin, de ennek nincs pénzügyi hatása a cég üzleti tevékenységére - tette hozzá. Az INA üzletpolitikai és biztonsági okok miatt jelentősen csökkentette a tulajdoni részesedését Szíriában.

Kiemelte, hogy sem a szénhidrogén-kitermelés 6 százalékos növekedése, sem a finomítói környezet javulása, amely a finomítói árrés 24 százalékos emelkedéséhez vezetett, nem volt elég, hogy kompenzálja a Brent olaj árának felére csökkenését.

Jelezte: tekintettel a tartósan alacsony olajárra, az INA-nak további lépéseket kell tennie, és csökkentenie kell a beruházási és üzemeltetési költségeket, hogy biztosítsa a vállalat pénzügyi erejét és működésének fenntarthatóságát.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink