Szolgáltatók Szijjártó: 2015 végére már autópálya vezet a román határig

Szijjártó: 2015 végére már autópálya vezet a román határig

MTI | 2014.10.21 09:02

Szijjártó: 2015 végére már autópálya vezet a román határig

A jövő év végéig megépül az autópálya a nagylaki román határig, valamint 2016 végéig az észak-erdélyi autópályához kapcsolódó magyarországi gyorsforgalmi út is elkészül - közölte Luxembourgban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott román kollégájával, Titus Corlateannal.

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni az ésszerű együttműködés feltételrendszerét Romániával, amely Magyarország második legjelentősebb exportpiaca. Idén 7 milliárd euró fölött lehet a két ország közötti kereskedelmi forgalom - mutatott rá a tárcavezető.

A két politikus Magyarország és Románia energiahálózatának összekapcsolásáról is tárgyalt. A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy a gázinterkonnektoron továbbra sem biztosított teljes mértékben a fordított szállítás lehetősége, valamint szeretné, ha az elektromos hálózat összekapcsolására is sor kerülne.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a találkozó előtt egyeztetetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, hozzátéve: mindkettejüknek hosszú listája van arról, hogy milyen kérdéseket kellene tisztázni. A magyar külügyminiszter közölte azt is, hogy megállapodtak román kollégájával arról, hogy az esetleges politikai döntések előkészítése érdekében "kirángatják tetszhalott állapotából" és újra működtetni kezdik a kisebbségügyi vegyesbizottságot.

Kiemelt Partnereink