Szolgáltatók Szerbiában is lesz Magyar Nemzeti Kereskedőház

Szerbiában is lesz Magyar Nemzeti Kereskedőház

MTI | 2015.05.14 16:04

Szerbiában is lesz Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Magyar Nemzeti Kereskedőház még az idén irodát nyit Szerbiában, amelynek az lesz a feladata, hogy a magyar és a szerb piaci szereplők tevékenységét összehangolja – jelentette be Balog László, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Nyugat-Balkán igazgatója a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar szakmai napon csütörtökön Újvidéken.

Emellett a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. két irodát szeretne nyitni a Vajdaság területén, Szabadkán és Újvidéken – tette hozzá. A két intézmény tevékenysége szorosan összefügg egymással, egymást segítik, az egyik a kereskedelem fejlesztéséért hivatott a Vajdaság területén, a belgrádi iroda pedig külpiaci irodaként üzemel majd – szögezte le.

Kovács László, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a magyar-szerb kereskedelmi kapcsolatok ugyan rohamosan fejlődnek, de a más, környező országokkal való kapcsolatokhoz képest elmaradnak. Összehasonlításként elmondta, hogy a Szlovákiával való külkereskedelmi mérleg 5 milliárd eurót tesz ki, míg Szerbiával 1,7 milliárdot. Ezt kellene növelni. A kis- és közepes vállalkozások területén még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van - fogalmazott. Szerinte ahhoz, hogy a külkereskedelmi forgalom növekedhessen, növelni kellene a Magyarországra irányuló szerb exportot is.

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke a magyar szakmai napon elmondta, hogy szerinte áttörés előtt állnak a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok, és ennek megvannak az intézményes és politikai feltételei. Hozzátette azonban, hogy a Vajdaságban működő magyar vállalkozások száma, illetve a beruházások mértéke tovább növelhető. Elmondta, hogy a magyar kormányzat pozitív „impulzust” küldött azzal, hogy kifejezte elkötelezettségét a vajdasági gazdasági vállalkozások fejlesztése iránt.

Kiemelt Partnereink