Szolgáltatók Sikeresen kerülte meg a Földet a napelemes repülő

Sikeresen kerülte meg a Földet a napelemes repülő

autopro.hu/P.M. | 2016.07.26 11:07

Sikeresen kerülte meg a Földet a napelemes repülő

A Kairóból felszálló Solar Impulse sikeresen teljesítette az út utolsó, 48 órás etapját, majd közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 5 perckor leszállt Abu-Dzabiban, a kiindulási állomására.

Hirdetés

Az ABB azért kötött innovációs és technológia szövetséget a Solar Impulse-szal, mert a Svájcban már 125 éve az energetikai és az automatizálási technológiák fejlesztésén dolgozó cég azokat a célokat kívánja elérni lent a földön, amelyeket a Solar Impulse sikerrel teljesített a légtérben.

– Küldetésünk sikere nem csak a repülésben, de a megújuló energiák hasznosítása és a tiszta technológiák területén is történelmi jelentőséggel bír – mondta megérkezésekor Bertrand Piccard, a Solar Impulse pilótája, a projekt kezdeményezője és elnöke. A két fél erősségeinek sikeres ötvözésével a Solar Impulse és az ABB bizonyságot szolgáltatott arra, hogy az innovációt miként lehet hiteles, reális megoldássá alakítani, és egy tisztább világ érdekében miként lehet energiát hatékonyabban előállítani, tárolni és felhasználni.

A Föld körberepülésére tett kísérlete során a repülőnek számos olyan kihívással kellett megküzdenie, amilyenekre a földön megoldást nyújt az ABB a vevői számára. Ilyen kihívásnak számít a napelemek energiatermelésének maximalizálása, a megújuló energia integrálása a villamosenergia-elosztó rendszerekbe és az energiahatékonyság javítása.

A Földet megkerülő repülőútja során a Solar Impulse leszállt négy kontinensen (Ázsia, Észak-Amerika, Európa és Afrika), átkelt két óceánon (Csendes- és Atlanti-óceán) és átrepült a Földközi-tenger és az Arab-félsziget felett is. Útja során több új repülési rekordot állított fel. A repülőút Japán és Hawaii közötti szakaszában André Borschberg megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló repülés rekordját (117 óra 52 perc), Bertrand Piccard pedig elsőként repülte át az Atlanti-óceánt napelemes repülőgéppel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink