Szolgáltatók Parragh szorosabbra fonná a gazdaság és az oktatás viszonyát

Parragh szorosabbra fonná a gazdaság és az oktatás viszonyát

MTI | 2016.04.06 15:58

Parragh szorosabbra fonná a gazdaság és az oktatás viszonyát

A tudás és a gazdaság összekapcsolására van szükség ahhoz, hogy a következő években fenntartható gazdasági fejlődés következzen be Magyarországon - hangoztatta Parragh László egy szombathelyi gazdasági konferencián kis- és középvállalkozások vezetői előtt.

Hirdetés

A kutatás fejlesztésnek és innovációnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanis akkor van igazán értelme, ha a tudás a legvégén eljut az értékesítéshez, beépül a termékbe, a gazdaságban hasznosul.

Parragh László hangsúlyozta: ha az alapfokú oktatást, szakképzést, felsőoktatást és a felnőttképzést is magában foglaló közoktatás nem megfelelő színvonalú, hosszú távon a gazdaság sem lehet sikeres.

Fontos lenne, hogy az iskolarendszer minden szintjén olyan használható tudást adjanak át a tanulóknak, ami közelebb áll a mindennapi élethez. Hol tartana az ország, ha az iskolákban tanítottak volna mondjuk kamatoskamat-számítást, vagy hallhattak volna a tanulók a devizahitelezésről? - vetette fel.

Parragh László szerint a középfokú oktatás elszívó ereje még mindig hatalmas, miközben azt látjuk, hogy a színvonala egyre csúszik lefelé, de hasonló a helyzet a felsőoktatásban is, ahol jelenleg 550 ezer férőhelyek, de ma már csupán 300 ezer körüli a hallgatók száma, 2020-ra pedig a hallgatói létszám várhatóan 250 ezerre csökken.

Szavai szerint a kamara támogatta a kancellári rendszer bevezetését, amelynek működésével a felsőoktatási intézmények gazdálkodása látványosan javult.

A gazdasági konferencián Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere előadásában azt emelte ki, hogy a város fejlődésében nagy szerepe van annak az összefogásnak, amelynek részeként megindulhatott például duális formában a gépészmérnökképzés, vagy megalakulhatott a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink