Szolgáltatók Parragh László: nem élünk eléggé innovációs potenciálunkkal

Parragh László: nem élünk eléggé innovációs potenciálunkkal

MTI | 2016.02.09 11:26

Parragh László: nem élünk eléggé innovációs potenciálunkkal

Az 2014-2020-as fejlesztési időszak uniós pályázati kiírásai lassabban jelennek meg, mint kellene, ugyanakkor tartalmát tekintve tükrözik a gazdaság elvárásait - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Az MKIK elnöke úgy értékelte, hogy valóban gazdaságközeli, versenyképességet erősítő pályázatok jönnek, a kifizetésekben természetszerűen hullámvölgy várható, viszont az új kiírásokat követően beruházási hullám indul, ami 2018 körül éri el csúcspontját.

Az elnök a kormány és a gazdaság szereplői közötti egyeztetést úgy látja, hogy a kamara észrevételeit a minisztériumok beemelik a jogszabályokba, a mindennapi munkájukba, még akkor is, ha azok kritikusak.

Parragh László kiemelte: az innovációt tekintve a kamara erősen kritikus. Szerintük az ország innovációs potenciáljához képest a forrásokat nem kellő hatékonysággal használják, a kamara javaslata alapján a kutatás-fejlesztést össze kellene kapcsolni a gazdaság szereplőivel, hogy a kutatás-fejlesztés-innovációs forrást csak a gazdaság szereplőivel közösen lehessen elkölteni.

A műsorban a kamara elnöke szólt arról is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének előrejelzését, az üzleti bizalmi index folyamatos javulását alátámasztja az összes magyar makrogazdasági mutató pozitív alakulása.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink