Szolgáltatók Octaviából fogyott a legtöbb februárban

Octaviából fogyott a legtöbb februárban

autopro.hu | 2015.03.02 13:45

Octaviából fogyott a legtöbb februárban

A Jato februári újautó forgalomba helyezési összesítése szerint 2015 februárjában összesen 5914 új személygépkocsi, valamint 1242 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba.

Hirdetés

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly februári számoknál 18 százalékkal magasabb. A kishaszongépjárművek esetén az előző év februári eredményeihez képest 31 százalékos növekedés történt.

Februárban a legsikeresebb autómárka a Ford volt, 969 eladott járművel, mellyel a hazai piac 13,4 százalékát sikerült lefednie a márkának.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év első hónapjának győztese a Skoda 880 darabbal és 14,9 százalékos piaci részesedéssel. A második az Opel (744 darab), a harmadik a Ford (650 darab), akit a Volkswagen (451 darab) és a Suzuki (348 darab) követ a toplistán.

Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából (666 darab), Ford Focusból (244 darab), Opel Astrából (221 darab), Suzuki Swiftből (210 darab), Fiat 500-ból (171 darab), Volkswagen Golfból (170 darab) és Mercedes B-Classból (166 darab) kelt el februárban.

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszon-járművek eladása terén a február a Fiatnak kedvezett 108 darabos Ducato forgalomba helyezéssel, mögötte a Ford Ranger (106 darab) és a Ford Transit 100 darabbal, majd negyedik helyen a Citroen Jumper végzett 63 darabbal.

A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az újautó forgalomba helyezések többsége céges (81 százalék) míg a magán eladások a piac 19 százalékát teszik csak ki.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint a személyautók piaca az előrejelzésnek megfelelő nagyságrendben növekedett. Bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje. Közleményükben azt írták, sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy az importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. A haszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van. Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk. A motorkerékpárok piaca továbbra is igen gyenge, de százalékosan jelentősebb növekedést mutat.

Kiemelt Partnereink