Szolgáltatók Negyedóra alatt feltölt az ABB Vácon készült töltője

Negyedóra alatt feltölt az ABB Vácon készült töltője

autopro.hu/P.M. | 2016.12.19 10:15

Negyedóra alatt feltölt az ABB Vácon készült töltője

Az ABB három évre szóló megbízást kapott elektromos járművek töltésére szolgáló korszerű villámtöltők szállítására. Az E.ON magyarországi töltőállomásain felszerelt berendezésekkel az ABB az ország fenntarthatóbb közlekedésre történő átállását támogatja.

Hirdetés

A megbízás keretében az ABB többszabványos, a ma forgalomban lévő elektromos járművek legtöbb modelljével kompatibilis töltőket, valamint hálózatüzemeltetést támogató szolgáltatásokat biztosít.

Az ABB váci üzemében gyártott Terra 53 többszabványos, egyenáramú (DC) töltőállomás egyidejűleg két autó töltésére képes. Ez a mindent az egyben megoldást kínáló, szóló, dupla vagy tripla csatlakozásúra konfigurálható, 50 kW-os DC villámtöltő állomás egyaránt támogatja a CHAdeMo, a CCS és a Type 2 AC csatlakozási szabvány szerint gyártott járműveket is. A CCS (Combo) és az AC dugaljat kombináló Terra 53 CT-vel minden elektromos és hálózatról tölthető (plug-in) hibrid autó is tölthető. A hagyományos AC (váltóáramú) töltés 4-8 órás töltési idejével szemben egy DC villámtöltő állomáson sokkal gyorsabban, akár 15-30 perc alatt 80%-os töltöttségre feltölthető az autó akkumulátora.

A töltőhöz internet- és felhőalapú szolgáltatások kapcsolódnak, és tökéletesen alkalmassá teszik a jármű útközbeni töltésére autókereskedésekben, benzinkutaknál, vagy olyan közterületeken, mint például a bevásárlóközpontok vagy irodaházak.

Hazánkban az első ABB villámtöltőt 2012 áprilisában helyezték üzembe Budapesten, a MOL Istenhegyi úti környezetbarát töltőállomásán. Azóta több villámtöltőt is átadtak, például az I. kerületben a Lovas úti parkolóban és a Várkert Bazárban, a Liszt Ferenc reptéren, Tatabányán a DELPHI Connection Systems parkolójában, Bükkaranyoson egy szélerőműhöz kapcsolva, és legutóbb múlt héten a LIDL élelmiszerlánc XVI. kerületi János utcai és a VIII. kerületi Hungária körúti áruházainál.

Az elmúlt néhány évben a gyártó világszinten több mint 3000 töltőt telepített, és ezzel a töltőállomások egyik legjelentősebb globális szállítójává lépett elő. Több mint 300 villámtöltőt szállított az USA-beli EVgo számára, amely az egyik legnagyobb nyilvános villámtöltő-hálózatot építette ki az Egyesült Állomokban. Emellett Hollandiában részt vett az elektromos járműveket kiszolgáló egyik legnagyobb villámtöltő-hálózat kiépítésében is, amely 200 töltőpontot foglal magába. A megbízás keretében a partnerével, a Fastneddel országszerte elektromos villámtöltőket épít ki. A töltőállomásokat 50 kilométerenként telepítették.

Egy másik mérföldkőnek számít az a megbízás, amelynek során az ABB több mint 160 elektromos töltőállomást telepített Észtországban. Ez a projekt abba az öt éves futamidejű keretszerződésbe illeszkedett, amelyet az észt kormány a gyártóval és annak partnereivel, a G4S-sel és a NOW! Innovations-zel kötött.

Az ABB nyerte azt a pályázatot is, amelyet a Cseh Elektromos Művek írt ki nyilvános villámtöltő állomások szállítására. A projekt keretében a Cseh Köztársaságban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltetnek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink